话说收工同朋友食宵夜都差唔多夜晚10点9。谂住是但食碗面算。行到士丹利街见到远处有炉火声,见到好有旧式大排档feel就9秒9冲过去。行到店前见到有蔡澜先生个名,心谂名食家都提字的食店?应该几贵?睇下餐牌先,睇完又价钱合理呀?都系平均几十蚊。咁就坐低啦!问题就开始黎了,个楼面姐姐话原来果度收11点。我坐低时已经10点58分。心谂咁唔好阻人收工啦,谂住走时个楼面姐姐又有d唔耐烦咁讲:食个饭要几耐者?咁我又的确食野快的。咁我就同朋友讲叫d炒粉面饭咁啦?因为大家收工都累了唔想再周围揾。咁我就问果2个楼面姐姐有咩炒粉面饭,佢地不停跑黎跑去执野,因为要赶收工?但个餐牌真系无见到有咩炒粉面饭只有小菜。跟住个姐姐就好大声咁话无河粉呀!下?我好似无叫牛河啊?咁就算无河粉咁有咩呢?佢就讲左3种炒饭,最终我叫左生炒牛饭同滑蛋虾仁炒饭,朋友想食生炒骨,所以我叫左碟。最快黎(大概5分钟)系生炒骨。送菜姐姐系最有礼貌的,问我地要唔要白饭,我话我点左炒饭了。第一口生炒骨闻到都觉得酸,系酸到好似饮醋时呼吸唔到果种感觉。而朋友食左2旧都觉得好似朝早已经整定系度咁。再黎滑蛋虾仁炒饭,哗!!咸到一个点!不过真系好饿,我只好
再黎滑蛋虾仁炒饭,哗!!咸到一个点!不过真系好饿,我只好饮多2啖水。
最后的生炒牛饭好dd,但都系偏咸。而且2碟炒饭明显都系炒到d饭一旧旧。
我心只想快d食完快d走。最后所有野只食左一半。一黎真系唔想阻人收工,二系周围好热好多小强。😵😵
讲真,坐得大排档我预左无招呼无冷气无乜 卫生可言,但如果连食物质量都不算合格,咁我做咩要虐待自己同朋友30度天气坐街边呢??😞😞
2017-07-22