2019-03-04 159 浏览
较早前经过见到船长意法日餐厅刚装修完,夜晚改左做打边炉,于是同老公黎试试。新装修比以前光猛干净,座位舒适,而且甚有韩国烧肉餐厅感觉。我地拣左$178上级美国肥牛🐂,可以任食豚肉,鸡肉同美国肥牛。汤底种类都有唔同口味,一般嘅皮蛋芫荽汤,麻辣汤,沙嗲汤当然唔少得,特别d嘅有豆乳汤,花胶鸡汤同特级麻辣猪肚汤,最后我地拣左寿喜烧。落完order后,我地就出去睇下有咩好野食。熟食选择都几多,有汤,沙律,炸物(炸鸡翼好食,脆卜卜的),猪手,双菇西兰花等等,其中豉椒炒蚬好有镬气,味浓但唔会太咸,辣辣地好惹味。丸物,蔬菜同海鲜都可以自己夹。蔬菜好新鲜,粟米唔会干争争。丸物除左常见嘅牛丸,鱼蛋,墨鱼丸之外,仲有新出嘅冬荫功虾球同姜心皮蛋贡丸,冬荫功味道突出,唔会太辣,不过唔系好食得出系虾丸。姜心皮蛋贡丸就好似食紧子姜皮蛋,有姜嘅香味但唔辣,好好食😋自助调味区饮品种类以汽水为主,亦可自己冲茶。唔驶五分钟,返埋位已经发现汤底同所有嘅肉类已经到齐。头四盘当然系好靓,预料之内。但冇谂过encore嘅都好正,雪花嘅纹路好靓,油脂分布非常之平均,轻轻烫一烫,入口嫩滑有牛味,唔洗点豉油已经好好味,质素相当有水准。豚肉

沙律及炸物

熟食

豉椒炒蚬

蔬菜及海鲜

丸物

自助调味区

饮品种类以汽水为主,亦可自己冲茶。

唔驶五分钟,返埋位已经发现汤底同所有嘅肉类已经到齐。头四盘当然系好靓,预料之内。但冇谂过encore嘅都好正,雪花嘅纹路好靓,油脂分布非常之平均,轻轻烫一烫,入口嫩滑有牛味,唔洗点豉油已经好好味,质素相当有水准。豚肉都好爽口,好鲜味 。
寿喜烧

上级美国肥牛

饭后甜品到,款式虽多,不过我将呢个甜品qouta留返俾雪糕先,猪拣左支韩国甜筒😖😓换返杯local雪糕最安全。而老公拣左枝芝麻雪条,芝麻味好香浓,清清地唔会太甜☺
甜品

总括今晚用$200就食到有质素嘅牛,好抵食喔