今晚谂住同男朋友系到庆祝生日,所以买左个蛋糕上去。首先,上到去叫员工雪既时候都冇讲过摆系到雪要收钱。讲返成个用餐经过先,叫左个黑松露酱薯条,黎到都唔觉有野,一食第一啖,成兜野都系㶶味,唔明点解厨房冇检查过食物先出,ok见个女员工讲唔好意思都觉得唔紧要。到食完野,同个女侍应讲:「想拎返个蛋糕影一影相,不过唔系到切。」返埋位见佢拎个蛋糕过黎系用佢地餐厅自己既碟,为免有误会所以等佢攞到埋黎再重申一次:「我地唔系系到切。」到埋单个阵,见到张单写住extra charge for cake,问个男员工「系咪姐系切饼费?」佢话「系。」我就话:「但系我同你员工讲我净系想攞返个蛋糕但唔系系到切。」佢就答:「因为我地帮你摆左落个碟到。」当刻都冇办法,只好照比钱。但后尾谂返真系原则既问题,所以打返去同佢理论,但位男员工完全冇谂过要比个好既答覆,摆明系玩紧野,净系答你「系,明白,如果你有唔满意可意打去消委会投诉,我地公司都有自己既rules。」再者佢叫我等等,我问佢负责人几时比到个答覆我,佢答我「比咩答覆,你想要咩既答覆?」ok我再重申叫佢揾佢负责人黎听,佢隔几秒又用返同一把声讲野,我话:「你应该都系头先位同事啦下话?」佢答我系。我话「叫你负责人黎听啦。」佢竟然笑笑口同我讲「我谂你唔会同到佢讲野啰。」,同佢理论多一轮,佢话EXTRA CHAGRE OF CAKE包含埋雪都要钱,即使你冇切过。好啦问佢点称呼,因为我打去消委会都要讲明系你地边位同事态度同处理方式有问题,位男员工摆到明玩野答我姓陈,「你话陈先生就ok架啦,系呀陈先生。」讲到呢到真系一肚气,我觉得已经唔系切饼费既问题,系员工态度同处理方式既问题,既然你咁理直气壮点解你唔话我听你全名?从未试过食一间餐厅食到一肚气,咁差既服务态度真系第一次见,无论如何一定会打去消委会投诉,拎唔拎得返100蚊已经唔系重点,重点系条气好唔顺,如果我真系系到切左个饼,又或者你同我讲过雪蛋糕要收返额外费用,200蚊我都比,但你摆到明系博个客唔问,自把自为将个蛋糕拎出黎放落个碟到就收人一笔费用啦。难听啲讲根本就系「屈」。呢间野我一定唔会再帮衬,永久blacklist之余一定追究到底。
2016-10-22
庆祝纪念