2008-07-11 4 浏览
上月某星期日老表带我黎呢间茶餐厅食下午茶(我系第一次黎) 老表就叫了一个好似叫金牌茶餐之类的东西(大约系$25), 费事写单果个人(假设称呼佢为A君)等,所以我都好快咁叫了一个面餐(大约系$23), 跟住茶餐厅惯例两杯餐饮都黎左, 咁我地继续倾计啦, 倾倾下A君就拎了一碟火腿奄列来并指住我话:"你的", 咁我就好不以为然地食啦, 跟住两个面都黎埋啦, 食食下老表话点解佢个奄列仲未黎, 谂清楚之后原来我个餐系无奄列的, 咁老表提议我同A君讲可唔可以将我叫的餐改为佢的金牌餐啦, 咁我就同佢话因为佢之前令到我误以为系我而食左所以想改, 佢话无得改, 我话可唔可以帮我问下, 佢问都无问就拒绝左我啦, 跟住行左去做野, 再返转头我又再问, 佢就好唔客气咁同我讲: 如果要加个奄列就照餐牌上就要照价钱加($17)
下午茶