2016-07-14 466 浏览
之前去澳门探朋友翻来,澳门一个朋友话香港都都特色好味福建菜,不会比粤菜差,我当时系好怀疑嘅,觉得距吹水。然后上2个星期距来香港玩,就话系都要带埋我去试试距觉得好味嘅福建菜。甘我就舍肚陪君子喇。装修新,应该都系刚刚装修无耐,然后饮茶都系菊花菜,同粤菜无咩区别啊。但系佢点嘅菜就真系好唔同。莆田扁肉汤,广东人食饭,当然都系要有头啖汤距点咗呢个汤,然后上菜嘅时候我差D怀疑系咪上错菜,呢个唔系云吞乜??明明就系云吞好唔好。朋友话,人地呢个就系汤,饮下先啦。我觉得福建云吞,皮一定要爽E个就唔使赞了。然后汤就真系要讲下,汤就酸酸甜甜....加咗D醋应该系。然后有醋觉得云吞都特别爽。莆田卤面,E个面,呢个就比较严我,平时我自己煮面都会加配菜,甘样个面嘅汤会更加鲜。距个面唔细米粉,就系粗面。分量大,饱肚,所以系唔食叫饭了。莆田焖豆腐,豆腐都系唔系我自己平时食法,更加碎更加入味,好似加了配菜好似蒸蛋一样。卖相你觉得麻麻哋,但系味道都唔错。酥炒芋头,芋头好精致,真系一旧一旧,甘但系又好粉好腍。炒得好香口,想起一个菜,拔丝芋头。但系呢个就精致好多。虾苗伴紫菜,真系太精致了,好似西式甜品一样嘅样,但系就系味道同
虾苗伴紫菜,真系太精致了,好似西式甜品一样嘅样,但系就系味道同甜品相反,因为距系咸嘅。
紫菜好碎铺上面,一啖咬落就系表面脆脆哋,里面软软底,然后有D虾米系里面嘅感觉。口感就系鲜鲜哋不会好腻。

朋友讲得都唔差,然后距自己就食到停唔到口,一味食一味话系米呢?都话E间好味嘅啦。
2016-06-13