2023-02-19
日本菜一向都钟意食,但晌日本餐厅中,真喺唔知点解,日式放题确喺比较少食,对上一次已经喺2018年4月嘅事。最近,老友推介呢间日式放题店「极尚大喜屋」,话性价比高,菜式有唔少卖点,小弟就未帮衬过,咁就啱啦,两个死佬一于约埋食餐好嘅,加上佢好有食力,咁样我哋就可以试到多啲嘢。 餐厅位处「雅兰中心」,所以,交通非常方便,不过,佢唔喺搭扶手电梯上去,而喺晌另一边搭电梯真达,一出电梯,人多到呢……,但入到里面,原来地方喺估唔到咁大,有实力即喺有实力,只喺一般闲日,全场爆满,而食完都成9:00pm,仲喺好多人等入座。 里面装修精致,环境整洁光猛,目测所见,大多数都喺4、6人卡位,而我觉得卡位都好坐啲,宽敞舒服,因为跟前后左右嘅间隔都比较好,就算唔喺疫情,感觉都好好多。 用餐环境讲咗,咁就介绍吓自助食物区,就晌入门口左边,地方都好大,通道阔落,唔怕人撞人。扫视一番,包括有4款热盘、炸物、中西汤品、冷盘嘢、生果、甜品、雪糕雪条、一大柜多到数唔到嘅饮品,花多眼乱,非常多元化,睇相你都见,照顾到唔同年纪层嘅人。除咗出面自助食物区之外,可以点嘅食物分类有刺身、创作刺身、寿司、创作寿司、火炙寿司、卷物、军舰、
喺自助食物推影完相,第一件事就喺顺手攞埋嘢饮,好多罐装汽水、果汁,解一解渴斟咗杯芒果汁,另外见有「珍珠奶茶」㖞,又拎一杯试下,估唔到又几OK㖞。食到尾,贪得意,见佢有啲「自家制冷泡茶」,同朋友都攞咗一支试试,印像中好似有3款口味,小弟拣咗樽白桃乌龙,味道清清淡淡,感觉清爽。 热盘
坐低第一时间就用二维码落单,点选心水美食,但旺场成咁,啲嘢食都唔会咁快到,所以,就晌自助食物区拎咗两款热食,过口瘾,包括「鲍汁猪手」、「酸菜鱼」。前者猪手炆得好腍,入晒味,骨胶原强劲;后者鱼肉非常之嫩滑,喺略嫌酸味唔够强,只喺渗出少少辣味而已。 刺身拼盘
食放题,唔易饱肚又较回本,唔使多讲都喺刺身啦,10多款就拣啲少食、又贵价啲,包括松叶蟹脚、剑鱼腩、北海道鲜带子、赤贝、马刀贝、荣螺、极品大赤虾,师傅更摆得好靓仔,更以冰镇住,绝不马虎。整体食落质素唔错,鱼生鲜味十足,贝类又具咬口,只极品大赤虾真喺一流,值回票价,若非仲有咁多嘢食,真喺想翻兜多一客。
讲明想食到回本,自不然拣「泰式虎虾」啦,亦即喺平常所食嘅泰式生虾,就咁一客,如果以8只计,出面啲泰菜馆都卖成嚿水架。泰式生虾最紧要趁冻食,夹片生蒜片,沾少少秘制泰式辣酱,虾肉鲜甜爽口,泰酱辣得嚟有点点青柠香,刺激开胃。
老实讲,食自助餐、放题,真喺绝少食寿司,因为太易饱肚唔划算,不过见佢哋啲寿司配搭真喺非常特别,所以,都喺咁二试咗几款,当喺见识见识。「黑松露带子拖罗蓉塔」、「牛油果酱伴松叶蟹肉寿司」卖相已好吸晴,配上多种食材,所以,味道与口感都非常丰富,后者嘅外层更用上班戟代替惯常嘅紫菜,真喺具创意,赞呀!
呢个系列中,纯粹贪心,所以拣咗款「鹅肝寿司」,一样喺制作认真。饭团搓成球形并沾满白芝麻,而鹅肝都有成一大片,油润丰腴,绝无欺场,伴以少少葱葱、洋葱丝,平衡番啲油腻感,不得不赞其细心。
就算喺卷物,一样有啲特别选择,呢两款就喺小弟嘅心水:「黑松露蟹肉芝士软壳蟹卷」、「XO瑶柱蟹蒜牛肉卷」, 如果唔喺个食物名,真喺睇唔出两件卷物有咁多食材混合。虽然只喺放题食物之一,但一样做得外观吸引,无话求求其其,入口饭粒紧致,口感啱啱好,而且味道纷陈,的确无拣错。
原先炸物呢一项无谂住叫,不过,竟然有炸榴梿 ,仲标明猫山王,朋友亦钟意食榴梿,真喺无理由唔嗌。「脆炸猫山王」卖相炸得金黄,咬落去外皮好烟糯,又唔黏牙,亦唔油,里面填满晒榴梿馅,好绵好滑,阵榴梿味我哋就觉得香啦,当然呢个香喺好相对嘅,哈哈!
轮到分享一品料理呢一环,呢一项真喺有好多心水嘢,以下就同大家分享一下。先讲讲可以话喺是晚重点:「金汤慢煮吉品干鲍鱼花胶盛」,唔喺流,有鲍鱼、花胶、花菇,一啲都无欺场,鲍鱼扣得入味,口感柔韧,一大片花胶好有睇头,花菇亦都好香,可以讲真材实料,烹煮得宜。
烧物方面,亦都有两款心水都喺小弟是晚推介,唔食就走宝,先分享「烧香草羊鞍」,睇外观已经流口水,烧得一身炭火同油脂香,表面沾满香草,食落香味十足,啲羊肉真喺好软腍,阵阵羊膻香唔会太霸道,非常之好食,若非仲有咁多嘢食,真喺想添食多一次呀。
煮物都喺啲大堆头嘢,例如拉面呀、乌冬呀、锅物之类,不过,见到有两款细细份量嘅选择,就喺「蟹肉茶碗蒸」同「滋补花胶炖鲜奶」。前者真喺坚有一梳梳蟹肉,而且好鲜味,啲蒸蛋做得嫩滑,又够蛋香;后者炖鲜奶可以归为甜品类,而小弟就先试为快,面面有少少花胶,都算够诚意,啲炖蛋真喺好香滑,入口即滑落喉咙,而且好有奶香,比起啲炖奶专门店,一啲都唔失礼,故此,临尾朋友专登点一客嚟当甜品。
天妇罗
食完晒以上所有食物,我哋见胃纳仲有一定空间, 趁截单前,点多一轮美食。就试试两款天妇罗,分别喺「皇帝蟹棒」、「温室南瓜」,首先
啲天妇罗炸浆够旧薄,咬落唔油腻,又好松脆,而蟹棒口感绝对唔喺沟粉货色,有少少弹牙感,南瓜都好正,好有南瓜香,又够晒粉甜。 串烧
近尾声,都喺食吓生果、甜品之类,虽然晌自助区都有啲生果,但晌串烧类就有心爱嘅「烧温室甜菠萝」,烧菠萝既可以当生果,又可以当甜品,波罗烧一烧收收水,菠萝味更加浓郁,菠萝质素唔错,非常清甜。
真喺嚟到放题嘅尾声,去到甜品时间,即发挥另一个小宇宙,睇过小弟食评都知我真喺几钟意食甜品,睇见一枱都喺甜品就大满足。啲自家制小蛋糕做得唔错,尤其款黑朱古力蛋糕仔,朱古力味劲浓郁,又柔滑;雪条、雪糕方面,试咗一支榴梿、一支芒果、一杯Häagen-Dazs嘅咖啡味及一杯Da Dino黑芝麻味,有食开呢啲品牌嘅,都知质素有返咁上下;连台湾嘅芋圆、仙草都有,细细杯都食番客。最后,仲想试埋巨峰提子软雪糕架,但真喺饱到上心口,已经食唔落。