走进呢间餐厅,巷弄内嘅装潢带我穿越返去昔日香港,一种怀旧气氛扑面而来。第一道出场嘅系黑松露鲜虾多士,外皮炸得松脆,咬落去卡滋卡滋嘅声音令人心情大好。🍤鲜虾够弹,同黑松露嘅香气撞击,真系谂起都兴奋!然后个黑椒蜜饯薯仔牛柳粒,每粒牛柳都柔软入味,入口即溶💓,搭埋一啲微辣微甜嘅蜜饯薯仔,这组合惊艳到我。讲起港式味道少不了卤水,屋邨三鲜一点都唔马虎,猪肠腍滑,鸡肾过爽,好味到我谂住当下再叫一碟!讲到失望就一定系豉椒大蚬,其实酱汁劲正,啖啖豉香,但蚬啲沙多,吃落有啲碍啲。不过金沙脆鲜鱿就正中下怀,扑鼻嘅咸蛋香令人停唔到口,咸香酥脆,插电一样离唔开筷子!🦑总体点评,餐厅呢啲港式街头美味,仲有啲唔错嘅选择。有时怀旧嘅香港味道,唔一定要食得好贵才叫正,平民化嘅选择一样够哂味!再来一次,拣啲自己钟意嘅嚟食,都算系一场不错嘅回味旅程。🥢