2023-05-19
呢晚老婆有聚会,所以,捉个老死出嚟陪我食餐晚饭,就番我收工方便,拣咗晌中环嘅「一起食堂」快闪一餐。大家倾开近排身边都有好多朋友中新冠,不过,我哋两个托赖就仲未做,但讲笑咁讲,都喺只不过迟早嘅问题。 其实从门面都见到,铺内格局窄而深长,一室天空蓝配以木系枱櫈,天花挂上特色嘅竹箩灯罩,墙上又有唔少台湾电影海报作点缀。始终小店格局,人多起上嚟就有少少逼,不过,见店员都尽量做到啲客人分开坐、隔住坐。 点菜纸就喺餐牌,一页睇晒各种食物同饮品,包括面类、饭类、小吃、台式饮品、甜品;另外,更有几款夏日嘅季节限定新品,而小弟就睇中其中柚子风味嘅冷乌冬。仙草冬瓜茶、爱玉凤梨绿茶 @$28老死就拣咗杯冰凉嘅仙草冬瓜茶,因为佢都几钟意饮冬瓜茶,够清润,加上滑嘟嘟嘅仙草,味道又无过甜,合晒佢心意。因为早几日先饮完珍珠奶茶,所以,小弟今次拣杯清爽啲嘅爱玉凤梨绿茶,绿茶茶底几清幽,渗出阵阵凤梨香气,添加一份清爽感,再加上里面有好多爱玉,饮下、啜下、够过瘾!蒲烧鳗鱼饭 $112老友原本谂住拣原鳗鱼饭,但都惊会食得「漏」得滞,所以,改要个正常版,但其实呢一款嘅鳗鱼份量一样唔少,佢觉得咁仲啱啱好。确实啲鳗鱼烧得好香浓,
老死就拣咗杯冰凉嘅仙草冬瓜茶,因为佢都几钟意饮冬瓜茶,够清润,加上滑嘟嘟嘅仙草,味道又无过甜,合晒佢心意。因为早几日先饮完珍珠奶茶,所以,小弟今次拣杯清爽啲嘅爱玉凤梨绿茶,绿茶茶底几清幽,渗出阵阵凤梨香气,添加一份清爽感,再加上里面有好多爱玉,饮下、啜下、够过瘾! 蒲烧鳗鱼饭 $112
老友原本谂住拣原鳗鱼饭,但都惊会食得「漏」得滞,所以,改要个正常版,但其实呢一款嘅鳗鱼份量一样唔少,佢觉得咁仲啱啱好。确实啲鳗鱼烧得好香浓,肉质肥美嫩滑,仲有少少弹牙感,但又唔会话食到好腻,再伴有成只温泉蛋,笃开蛋黄涌流而下,加上啲珍珠饭饭粒分明软熟,两者捞埋,食味极之一流。
冷面食得多,但冷乌冬印像中好似真喺未食过,加上近排天气又热返,有啲初夏嘅感觉,所以就更加想试呢个冷乌冬。乌冬面煮得烟韧咬口,淋上柚子汁,就更带有一份酸香清新味,佐以葱花、腌萝卜,味道更加清爽;而吉列蚝同虾两者都炸得外层非常之香脆,唔油腻,蚝味咸鲜,虾味鲜甜,真喺高水准。
最后追加一份甜品,份量比预期中多㖞,有成一大碗,刚好喺够晒两个人分嚟食,作为饭后甜品就啱晒。除咗三色芋圆(地瓜、香芋、紫薯)、仙草,仲有啲红豆,淋上花奶。啲芋圆柔韧Q弹,仙草好滑溜,红豆既清甜,又软绵,食埋个甜品,饱晒。