2017-02-17
依家想食蒸气火锅有好多选择, 但系要揾间好食得黎又唔会好贵既又真系好难, 千拣万拣之下都系拣间新既试下! 唔试又点知好唔好食呢~我地一行4个人, 订左枱, 黎到发现间店无人系入面... 个阵都系晚餐高峰时段, 但系就无客, 突然觉得伏伏地... 不过一入到去, 就有人行出黎招呼我地, 就上左d前菜呀酱油配料呀等等。 左上角个个前菜, 我一食就觉得好香, 仲有少少开胃既感觉, 我估系落左麻油既关系, 食落特别香, 而且仲有d切碎左既海鲜杂烩, 食落非常好味。估唔到未开始食个火锅, 就有个咁正既前菜食。之后就上左一壶茶, 饮落清清地, 原来系菊花元肉杞子茶, 好醒胃!老板之后俾左个menu我地拣, 有两个餐都唔知拣咩好, 老板话可以mix, 咁每边出二人份量, 咪全部都可以食到啰, 可以mix, 喧我地就跟左老板咁叫餐啦~食蒸气火锅点少得个粥底, 个粥底有肉粒同南瓜呢d配料。第一样野黎到既系基围虾同埋花甲。花甲无沙, 食落好甜好鲜, d虾食落都系新鲜既, 爽口!跟住就上左龙趸鱼腩, 旧旧都好大旧, 口感好似食肉咁, 因为好厚身, 完全唔似食紧鱼。跟住系虾滑、墨鱼滑同埋日本梅头肉。虾滑同墨鱼
我地一行4个人, 订左枱, 黎到发现间店无人系入面... 个阵都系晚餐高峰时段, 但系就无客, 突然觉得伏伏地... 不过一入到去, 就有人行出黎招呼我地, 就上左d前菜呀酱油配料呀等等。 左上角个个前菜, 我一食就觉得好香, 仲有少少开胃既感觉, 我估系落左麻油既关系, 食落特别香, 而且仲有d切碎左既海鲜杂烩, 食落非常好味。估唔到未开始食个 火锅, 就有个咁正既前菜食。 之后就上左一壶茶, 饮落清清地, 原来系菊花元肉杞子茶, 好醒胃!
老板之后俾左个menu我地拣, 有两个餐都唔知拣咩好, 老板话可以mix, 咁每边出二人份量, 咪全部都可以食到啰, 可以mix, 喧我地就跟左老板咁叫餐啦~ 食蒸气 火锅点少得个粥底, 个粥底有肉粒同南瓜呢d配料。 第一样野黎到既系基围虾同埋花甲。花甲无沙, 食落好甜好鲜, d虾食落都系新鲜既, 爽口! 跟住就上左龙趸鱼腩, 旧旧都好大旧, 口感好似食肉咁, 因为好厚身, 完全唔似食紧鱼。 跟住系虾滑、墨鱼滑同埋日本梅头肉。虾滑同墨鱼滑食落好弹牙, 而且食落有一粒粒既虾 / 墨鱼系入面, 好味! 仲有个日本梅头肉, 我食过几间蒸气 火锅都未见过会有猪肉食啰, 但系又几好味WOR, 蒸完出黎D肉质好淋身, 而且唔会有阵猪味咁SO。 呢个系元贝皇, 佢都几贴心, 因为元贝裙边同粒元贝煮熟既时间都唔同, 所以就分开蒸, 咁就唔会煮到好老啦。 老板咁样搅一搅, 个裙边又真系好味D, 而且唔会好干身。 个元贝蒸好左之后, 老板话饮左淡汤先, 如果老板唔讲, 我地应该会直接倒左佢XD
好彩无倒咋! 佢个汁虽然都系D蒸气, 但系元贝既鲜味已经融哂入去, 饮落清清地, 又够鲜味, 饮完个汤再食粒元贝, 完美。 跟住老板放低左块切好左既牛扒, 系牛扒, 蒸气 火锅有牛扒食, OMG!
块牛扒就一般般啦, 牛味唔系好够, 味道可以再浓D。
食完牛扒, 就到蔬菜杂锦。我觉得呢度同其他同类型既餐厅相比, 呢度既餐单设计我好好,除左比你食到新鲜原味既蒸海鲜之外, 仲会有其他唔同既野, 同埋会平冲返个营养, 唔会一味食海鲜, 或者一味食肉, 老板设计餐单个阵一定下过唔少工夫。 呢个入而仲有鲜秋葵, 本来无人敢试, 因为大家都知鲜秋葵个种口感唔系咁好, 不过最后都有试, 一试发现呢个鲜秋葵易入口好多, 正!
戏肉梗系只龙虾! 开边成只蒸! 不过老板一开盖之后, 好快就拎走左... 还返俾我呀... 原来系拎左去切件, 等我地方便D食, D壳仲整碎埋TIM! 唔好睇佢细细只, 其实好多肉, 而且爽口, 我地4个人, 每人食一旧都觉得够皮, 可能前面都食左好多野XD 话喧快就到食粥时间, 系一煲南瓜粥, 作为结尾我觉得几好, 南瓜既味道令我个胃唔会有食太滞既感觉, 点知食食下 都食左两碗粥... 再黎就系桃胶雪耳木瓜 糖水, 呢个就一般般, 不过清清地, 唔太甜既糖水我反而更喜欢~
今次食呢间既感觉非常好, 除左D野食好食之外, 你会感受到老板对食材既了解, 佢过黎放野落锅个阵会讲下D材料系咩, 点解佢要咁样蒸 ETC., 我觉得呢份热情令我食呢餐饭食得好满足! 而且价钱合理, 比出面其他亦都算便宜, 有机会绝对要来试试。