2023-04-15
假期先至完咗一星期,已经返工返到枯燥难耐😞虽然返咗嚟香港,但系个心依然系外地。又有排先到暑假,点挨啊😫唯有揾餐厅食好西,扮自己去日本😞于是就揾咗呢一间日式铁板烧餐厅——鸟海山。一入到餐厅,装修同布局都几似日本嘅铁板烧餐厅。墙身有一幅日系嘅水墨画做背景,几有日本风情!我哋点咗一个「鸟海山铁板餐」($1198),包括以下九样东西:.是日精选刺身🍣.沙律🥗.活龙虾🦞.活鲍鱼🦪.鹅肝多士🦆🍞.牛肉薄烧🥩.野菜🥬.炒饭🍚.味噌汤🥣🍣是日精选刺身有鲱鱼、油甘鱼配柚子酱油啫喱、以及三文鱼腩、同埋蛋黄酱鲜带子!鲱鱼新鲜爽滑弹牙!而啫喱酸酸咸咸超级惹味,味道层次感UP!!而家油甘鱼稍为炙烧过,逼晒啲油香出嚟食完之后,吞咗𠮶吓,都仲系齿颊留香😍好幸福嘅感觉;三文鱼腩超值回票价,大大块,育新肥美,油脂分布均匀!啖啖肉!至于蛋黄酱带子,味道非常之有惊喜!当你以为都系好普通一浓味一鲜味嘅时候,佢狠狠地打你一巴,因为个蛋黄酱唔系普通好油腻嘅蛋黄酱,而系加咗一啲柑橘类水果,令到成个酱汁酸酸甜甜,将带子嘅鲜味提升到另一个层次!🤩 唔系店员介绍,我哋都唔知𠮶个系蛋黄酱!🦪铁板烧鲍鱼饱食非常新鲜!😋每一嚿都被特制酱汁包裹
.是日精选刺身🍣
.炒饭🍚
.味噌汤🥣
🍣是日精选刺身
🦪铁板烧鲍鱼
饱食非常新鲜!😋每一嚿都被特制酱汁包裹,非常惹味。而且全部切得啱啱好,会太细粒冇口感,亦都唔会太大粒食得好辛苦。
🦞伊势龙虾
呢只龙虾嘅特别一赞,因为师傅真系成只龙虾完全冇浪费过,连啲龙虾膏都拎埋一齐嚟炒龙虾肉。龙虾爽滑弹牙,好有嚼头!唔单止师傅值得一赞,店员都一样冇得弹。见我哋用手食埋下虾壳啲肉,主动递上湿纸巾,万分贴心!
🦆🍞鹅肝多士
之后就到鹅肝多士,鹅肝表面煎得金黄焦脆,内里油香满溢🤤 食落口啲油系个口腔内滑来滑去。而块多士先正!外脆内软,唔会知道干争争!一啖摆落口,四层享受!
🥩牛肉薄烧
一块薄牛肉,入边包住香葱同埋蒜蓉,一咬落去,冲击味蕾!葱蒜香气系口中回荡不散,牛肉鲜美!
总体来讲,而呢一个价钱,食到九款食物,真系几抵食!强烈推介!而且装修雅致,店员同师傅态度都好好!不过建议大家去呢间餐厅之前,千祈唔好食下午茶或者早餐,因为个份量非常足够!饱到上心口,但又好食到停唔到口🤪🤪🤪🤪