🤸 主打健康、款式多样化嘅西日fusion 餐厅 🍽️PEKO PEKO 现时共有3间店:何文田、荃湾、太古三间店舖木系装潢都带不同嘅感觉,荃湾海之恋店有海景露台位,啱哂情侣去,何文田店就给人温馨小角落嘅感觉,至于我去太古呢间就感觉适合家庭或朋友一大班人聚餐咁样 😊平日夜晚去都满场咁滞,好开心可以坐到比较特别嘅洞穴梳化座位 😃 私隐度up 🔝 我同朋友测试过,讲嘢大声系会自己围内收返哂d音,隔离台听唔到嘅 😆 不过大声讲,就会嘈返自己啰 😂🙉嘢食方面有饭、意粉、沙律/小食、扒、海鲜、甜品都有!饮品都有茶/啡、奶昔、果汁,甚至酒类都有 😀🍓 LOVE STRAWBERRY 呢个沙律真心劲!有草莓、无花果、蓝莓、车厘茄、沙律菜加咗少少醋汁 🥗好大碟,卖相又吸引!全部食材都好新鲜又健康,酸酸甜甜食哂零负担 🥰🐙 慢煮和风酱油八爪鱼呢碟我个人都几推介,亦系PEKO PEKO 嘅 signature嚟架 🌟除咗蔬果沙律以外,呢个系唔错嘅选择 😀唔钟意食酸尾尾沙律嘅朋友,可以试下呢款,系一碟开胃嘅海鲜拼沙律菜嘅头盘 🥗有蓝青口、海蚬、车厘茄、沙律菜,当然仲有主角八爪鱼啦 😆青口同海蚬不过不失,如果份
🤸 主打健康、款式多样化嘅西日fusion 餐厅 🍽️

PEKO PEKO 现时共有3间店:何文田、荃湾、太古

嘢食方面有饭、意粉、沙律/小食、扒、海鲜、甜品都有!
饮品都有茶/啡、奶昔、果汁,甚至酒类都有 😀

🍓 LOVE STRAWBERRY

🐙 慢煮和风酱油八爪鱼

除咗蔬果沙律以外,呢个系唔错嘅选择 😀
有蓝青口、海蚬、车厘茄、沙律菜,当然仲有主角八爪鱼啦 😆
青口同海蚬不过不失,如果份量多少少就好d 😝
八爪鱼系大切件一件上,有点霸气,需要食客自己切,钟意食大件细件都得 😁 八爪鱼因为慢煮,保持到佢嘅原味,好juicy ❤️ 记得试下点埋佢嘅自家制青酱嚟食啊!真系好夹好好味 😋😙 连沙律菜都好味,车厘茄系爽甜架!😍

🍛 香蒜和牛粒炒饭

有和牛粒、泡菜、腌渍箩卜粒、蛋及蒜片。
和牛粒用蒜片炒过当然香口,肉质嫰腍 😋
加咗泡菜同腌渍箩卜粒加点点酸味,令人食得开胃感觉不会腻,再加蛋及蒜片为炒饭增添浓厚香味 🤤

🥧 焦糖肉桂苹果慕丝蛋糕

蛋糕喺造型上模仿一个🍎嘅样,但个人觉得个卖相比较一般 🙈
点知!朋友一切落去,佢话好软绵!蛋糕外边就系焦糖慕丝,唔怪之得个造型系咁嘅颜色啦 😀 内里系满满苹果粒及苹果蓉 😍 肉桂苹果好香甜,加埋软绵嘅mousse,虽然细细件但好滋味 👍

🍑 洛神白桃乳酸梳打

杯嘢饮嘅颜色好靓带点浪漫咁,因为有洛神花加持 😁🌺
平时我好怕饮好甜,或一饮有dd糖水味,我就会唔想再饮,但呢杯对于我嚟讲有d例外 😀 白桃系甜,但加埋乳酸梳打,仲有片柠檬,味道酸酸甜甜,饮落口唔会觉得口渴又或者好甜!最惊喜杯梳打入面仲有爆珠波波咬呢 😆❤️

🥑 Avocado Smoothie

完全健康之选!闻落去好新鲜嘅牛油果香味,饮落唔会系好甜冇糖水味,但质地好绵滑,饮哂有饱肚感 😙
面头仲舖咗d 开心果碎粒同奇亚籽 😃 丰富个口感👍

2023-03-27