2024-12-08 605 浏览
同朋友去咗一间日式烧肉店,真系好开心!我地点咗个「鞍下 Kurashita Set」,内容丰富到不得了,食完真系心满意足。首先,店员会帮你烧所有嘅肉,咁就唔使自己担心烧焦或者烧唔熟,真系非常贴心。先讲讲个渍物,今日嘅渍物系爽口既白萝卜同埋泡菜,开胃得来又唔会影响到主菜嘅味道。接住嚟就系我最期待嘅肉类!首先系黑毛和牛极上牛舌芯,肉质滑嫩,口感一流,咬落去仲有肉汁喺口中爆开!之后有黑毛和牛脷底肉,味道香浓,简直系肉食者嘅天堂。再嚟就系A5萨摩牛极上赤身肉,肉色红润,脂肪分布得好均匀,烧完之后,啖啖都系肉香,配上少少盐,味道绝对系一流。A5萨摩牛稀有部位就更加特别,肉质更加细腻,真系唔可以错过。而「4%の奇迹」霜降肉,简直系一个梦幻,肥瘦相间,咬下去口感超级满足!随后,「4%の奇迹」牛肋肉亦都唔遑多让,肉质软腍,肥腻得来又唔会觉得腻,实在太好味。再讲返猪肉,厚切白豚腩烧肉片,油脂香味四溢,烧到金黄,配上些许酱油,简直系一场味蕾嘅盛宴!京畿道柚子嫩鸡腿亦都唔错,鸡肉嫩滑,带有一丝柚子嘅清新味道,令整体餐点更加丰富。最后,辛口味噌渍牛肠,味道独特,辛辣中带著醇厚的味道,令人食得欲罢不能。而铸铁焼

最后,辛口味噌渍牛肠,味道独特,辛辣中带著醇厚的味道,令人食得欲罢不能。而铸铁焼きA5挽肉配兰王蛋,蛋黄滴落同肉混合,简直系完美嘅搭配!

白饭系任食既~ 我都加咗一碗因为白饭配埋肉真系好食!我哋仲要咗寿喜烧风A5和牛丼同埋香葱温泉玉子紫菜饭