《天浮桥拉面 - 元朗》元朗真系一个好多好野食既宝地🥰次次入到元朗都心大心细谂食咩好😆不过一般去到我都会帮衬小店多🤓连锁店周围都一样无咩意思😚难得有其他选择咁就当然要试下啦😁今次我同男朋友就简左食拉面同沾面🍜因为之前见到好多人介绍元朗有好几间高质既日式拉面,而我同男朋友同样都系拉面控🤪所以点都要黎踩踩点既😌我地第一次试就简左天浮桥拉面🍜当日好早去大约下午5:30左右,所以人流未算好多,坐底左店员就同我地介绍左两款独家自家制汤底(黑松露浓汤/翡翠浓汤)💁🏻‍♀️翡翠浓汤系用左菠菜熬制而成,感觉好似好特别😎不过我地第一次黎食当然要有其中一个系试招牌鸡白汤,所以最后我地一个要鸡白汤,一个要左黑松露浓汤,一样价钱下可以选择拉面或沾面😅我地谂左好耐最后两个都要左沾面试下😜店员仲话佢地有热面同冻面可以简🤨冻面就系煮过再冰镇过既面条,会比热面更弹牙,所以我男朋友又各一试下😋盐鸡白汤沾面 (冻面) $80男朋友话冻面其实几正,啲面条会好有咬口,浸落热汤度好挂汤,而个汤虽然系浓汤,但又无坊间既鸡白汤咁杰身,唔会浆住喉咙,汤入面有好多红洋葱同埋木耳,仲有例牌既流心蛋同埋鸡肉,份量都算几多,男朋友既食量黎讲系
《天浮桥拉面 - 元朗》

盐鸡白汤沾面 (冻面) $80

男朋友话冻面其实几正,啲面条会好有咬口,浸落热汤度好挂汤,而个汤虽然系浓汤,但又无坊间既鸡白汤咁杰身,唔会浆住喉咙,汤入面有好多红洋葱同埋木耳,仲有例牌既流心蛋同埋鸡肉,份量都算几多,男朋友既食量黎讲系够既😁
黑松露浓汤沾面 (热面) $108

我试过冻面之后其实都觉得冻面好食啲,热面就系平时去拉面店即煮果啲面条,相对无冻面咁弹牙,但都好食既,黑松露浓汤汤底比较浓厚,可能落左黑松露酱既关系啦,果种松露独有既gas 味好重but I like it 👍🏻汤入面除左鸡肉外,仲有好多本菇衬托,令到个汤‘菇上加菇’😂因为个面既份量都几多下,所以我到最尾其实系食唔晒既😅辛苦另一半帮我食埋佢啦😌埋单$188 即人均$94🤓食到咁饱算系抵食既,有无人推荐下次入元朗食边间拉面好呢?
2022-08-16
  • 沾面要冻面