都有一排冇食火锅放题,元朗有一间唔算开咗好耐嘅火锅放题店,次次经过都见到入边满座,见到价钱又唔算太贵,就一于试吓。餐厅内外餐厅嘅设计以左边为座位,右边就系自助区,位于位之间都冇隔板,所以一眼就望晒所有嘅座位,同一般食任食嘅餐厅设计格局有少许分别,建议可以加多少少排风口。食物选择原来唔止食火锅放题,佢系有晚市Menu,可以食普通晚餐,又或者鸡煲放题,但我同女朋友就当然系食佢嘅火锅放题啦,拣左$198可任食肥牛、豚肉及鸡。自助区有前菜、炸物、数款热食、火锅配料区、甜品及饮品。前菜都系正路嘅中华沙律、螺肉等等,炸物有香芋球、炸蟹钳,火锅配料正路嘅都有超过10款丸类,有面有响铃等等,每款丸都试匀哂,当中有一款入面系年糕,几特别。而甜品饮品数量款式都够,唔少得有Häagen-Dazs雪糕任食。火锅可选豚骨、番茄或麻辣汤底,或者加钱升级做花胶鸡汤底、麻辣鱼头汤底等等,我哋就拣咗蕃茄汤,锅底十分之大一煲,入边亦足料,味道清甜,我就惯咗会再加南瓜落去一齐煮令汤底更加清甜。我哋拣咗$198为包任食美国肥牛、豚肉及鸡。肥牛唔算肥,似牛肉片;臀肉就比较薄身;鸡就系鸡柳,由于蕃茄汤底够浓郁,肉类都索汁,食落去

餐厅内外

蕃茄汤底
丸类
美国肥牛
豚肉、鸡

可选豚骨、番茄或麻辣汤底,或者加钱升级做花胶鸡汤底、麻辣鱼头汤底等等,我哋就拣咗蕃茄汤,锅底十分之大一煲,入边亦足料,味道清甜,我就惯咗会再加南瓜落去一齐煮令汤底更加清甜。我哋拣咗$198为包任食美国肥牛、豚肉及鸡。肥牛唔算肥,似牛肉片;臀肉就比较薄身;鸡就系鸡柳,由于蕃茄汤底够浓郁,肉类都索汁,食落去清甜不油腻。

炉端烧
炉端烧美国肥牛
炉端烧鸡

凡两位惠顾火锅放题,都会送「海陆空机烧拼盘」俾你食炉端烧,包括有猪牛羊串烧、鸡翼以及海鲜。串烧同鸡翼本身已经腌制过,钟意嘅可以自己再加盐、黑胡椒或者七味粉,肉质腌得入味,自己把握好烧串烧嘅时间,都几有风味。而所送嘅海鲜有蚬、虾、青口、生蚝,仲有鲍鱼添。不过开头以为串烧可以refill,但原来refill要加钱,换言之炉端烧烧完一次就冇,主要都系食火锅。不过我哋谂到可以用打边炉嘅肥牛、鸡及豚肉做炉端烧,发现自己拎啲酱腌制过既鸡肉放上去烧,味道唔错。

整体来说,因为有送到海鲜,仲有鲍鱼,感觉上就比较划算,正路打边炉嘅配料款式都有齐,甜品亦有品牌雪糕Häagen-Dazs,价钱可以,不过炉端烧嘅肉类我觉得可以比客人refill就更好。
蕃茄汤底
炉端烧鸡