2022-04-14
今年生日又撞正停晚市堂食,本身一早book好咗嘅晚餐变咗食午餐。但有得食和牛烧肉,无论朝早定夜晚食都系开心嘅!一坐低就嗌酒饮午市以和牛烧肉定食为主,有多种部位选择,另外有sukiyaki、乌冬、石锅饭等等。定食包括沙律,前菜,白饭同茶碗蒸。茶碗蒸超滑溜,啖啖充满日式高汤味想咩部位都试下,所以点咗极上A5黑毛和牛烧肉盛合定食同埋酱汁A5黑毛和牛牛小排烧肉定食,另外加一份牛舌。极上A5黑毛和牛烧肉盛合定食有四个部位,分别系牛柳(ヒレ)、贝身(カイノミ)、西冷(サーロイン)肩胛(肩ロース)。全部都有好靓嘅油花,未食落口都知道好味牛柳同贝身都系脂肪少,非常柔软而肉味香浓。西冷油脂丰富,油脂同肉味好平衡。肩胛同样都有丰富油脂,而且肉味浓厚。酱汁A5黑毛和牛牛小排烧肉定食嘅牛小排(カルビ),系我食烧肉最爱食嘅部位加咗酱汁嘅牛小排带点微甜,酱汁味道刚好,唔会抢咗牛肉味。另外点嘅牛舌系厚切,爽口得嚟唔会韧。值得一提嘅系服务几好,开咗炉觉得好热,侍应就即刻较大个冷气而且会过嚟帮手烧肉,虽然我本身钟意自己烧多啲。总括嚟讲食物质素高,A5黑毛和牛同喺日本食到嘅一样咁正呢餐饭感觉好似返咗乡下咁。
一坐低就嗌酒饮
茶碗蒸超滑溜,啖啖充满日式高汤味
另外点嘅牛舌系厚切,爽口得嚟唔会韧。