2024-01-24
呢日同事想饮下茶食下点心,揾到呢间食评唔错就嚟试吓。我哋openrice book咗1300,1250嚟到,问我哋几位,我哋话bk左枱,佢都完全唔理,净系问几多位跟住带我哋去坐,再讲多两次佢先问我哋bk咗姓乜。唔知大家著唔著紧openrice订座积分啦,尤其而家通常订够三次又有着数,同埋都唔想餐厅之后以为我哋缺席。menu点心款式就一定冇酒楼咁多,但系基本要食嘅点心都有,虾饺烧卖肠粉春卷咸水角炒粉面饭都会有,茶位$5位,Menu有得剔普洱铁观音香片𠮶啲,全部写住$5一位,以为咁嘅意思即系可以每人拣唔同嘅茶,但系点知又有个侍应过嚟问我哋要咩茶,我哋问佢佢又话只可以拣一个茶,咁唔知点解Menu又要印住啲茶款比人剔?4个人点咗7个点心,1个炒米1个炒河。叉烧肠粉3条,唔算香同滑,不过入面都几多叉烧唔算好热流沙包传说中嘅呕奶黄包,都流心嘅,但个皮都几厚有啲硬虾饺最正常,只虾算大粒,皮唔算厚炒米粉几乎系冻,但系摆喺度冻晒就咁炒番热,或者叮番热,唔系话雪柜攞出嚟𠮶种冻冰冰,但系虾、火腿、蛋都系唔热的,米粉都唔系好热,得面头一撮少少热,下面完全唔热,同埋料都系好少,米粉份量也不多春卷起码系热辣辣,都
4个人点咗7个点心,1个炒米1个炒河。
叉烧肠粉
3条,唔算香同滑,不过入面都几多叉烧
唔算好热
叉烧肠粉
流沙包
传说中嘅呕奶黄包,都流心嘅,但个皮都几厚有啲硬
流沙包
虾饺
最正常,只虾算大粒,皮唔算厚
招牌虾饺皇
炒米粉
招牌炒米粉
春卷
起码系热辣辣,都几脆
鲜虾长春卷
个萝卜糕算系比较好食,仲超热
同埋面头酿左一层虾,有啲口感几弹牙,面头都好脆
百花虾煎酿萝卜糕
红米肠
红米皮,系冇特别味道的,个皮唔系脆的
入面有层类似网炸春卷皮,入面包住一啲白萝卜丝
个肠粉其实都唔热,好彩个皮都算脆,啲萝卜丝好浓味
红米脆皮萝卜丝肠
烧卖
正常,算几好食
沙巴鲜虾烧卖皇
滑蛋虾仁炒河
个滑蛋比想像中多好多,成个芡咁,想像中滑蛋会系比较干身,而家咁样就可以掩盖咗佢多油嘅问题
首先啲河粉都炒得ok,不过个滑蛋系完全冇味,成个河粉都好似冇调味淡茂茂咁,虾仁都系冻,成碟炒河其实冇咩料,净系得七只虾仁
滑蛋虾仁炒河
同事之后问侍应攞辣椒酱,唔知点解个侍应喺隔篱枱拎咗成堆酱料兜俾我哋,但系入面根本冇辣椒酱,得3樽,有豉油、盐、辣椒油,根本唔系我哋想要嘅嘢,然后去问第二个阿姐,个阿姐就好唔耐烦咁话,咪话咗攞俾你啰等一等啦,但系其实根本冇人讲过系会攞辣椒酱俾我哋,我哋见到隔篱枱都系要问阿姐攞辣椒酱,阿姐先会入厨房攞,但系只会比好少,隔篱枱都问佢拎咗三次
最后是四个人食7个点心2个炒粉,算ok饱,四个男人嘅话应该唔够食
最后埋单谂住碌卡,见佢有卡机,佢话冇得碌,问佢要几多钱先碌得,佢就唔太耐烦话唔系几钱问题系我哋呢度冇得碌,个同事问佢如果多人食几千蚊咪好麻烦(因为佢有4人餐已经系千几蚊),佢都唔系几好耐性唔想答我哋😅不过明白嘅,有啲餐厅都系坚持只收现金