2021-12-20
适逢免费搭大部分公共交通工具,咁就由新界出市区行下。夜晚,度度都咁多人,又唔想食太贵,就入左新港谂住食Foodcourt。点知真系太多人,见到呢间入面有啲位又冇人等位,就同老公两个入去啦。一谂住行入去,就俾门口点餐位小姐好大声话"要买左嘢食先入座㖞"。咁我同老公就出返黎,但老公已经有啲嬲,叫我入去坐住先,佢去买嘢食。咁我胆战心惊咁好似偷嘢咁入去坐,又俾人喝住"小姐! 你买左嘢食未架?!" 我话我老公买紧呀。佢啤左我一下,好似奈我唔何咁由我坐低。然后一路坐,我都好惊又再有人黎闹我… 好彩老公好返买完返黎 (想同返staff讲,我地真系有买两份嘢食,唔系黎呃你个位坐!!)讲返食物,咁平心而论,食物系唔错。可能系态度太差,到食返嘢时觉得有惊喜。米芝莲海南鸡饭,见到出餐不断出,应该好出名,鸡都唔错,几滑。但个汤定汁,超级咸,但唔掂佢又冇乜所谓嘅。炒金边粉,卖相好靓有个"蛋网",心机嘢 份量够,味道唔错,系我钟意嘅酸酸甜甜。咁Fair啲讲,喺海港城同新港呢个area,呢个价钱呢个质素算好唔错了 (唔驶加1,因为冇服务)。如果下次Foodcourt 都系冇位,我都会再考虑入黎嘅。