等咗好耐,终于都可以约埋另一位爱丽丝发烧友嚟“朝圣”一下。Cafe 要book 位,但唔满座都唔俾walk in (因为同一架电梯上去有靓女walk in 但失败)。一出电梯见到个门面其实已经有少少失望,因为门口只兔先生剪影已经烂咗🤥店员确认book 位然后请我哋坐到收银前面嘅台度坐,明明仲有其他台,然后我哋拣咗另一张柱旁嘅台。环境非常细,只有七至八组台櫈,所以真心系cafe 而唔系餐厅。台同台之间都几迫,主题布置亦都唔系太精致,令到满心欢喜嘅我哋都几失望。食物方面,餐牌有两款,$188 for 1/ $428 for 2。不过佢二人餐就减咗个餐汤,如果唔系会更抵食。二人餐包两款前菜,其实就系沙律。我哋点咗「活生生的花园The Garden of Live Flowers 」同「跟著白兔先生Follow the Rabbit 」,其实就系烟三文鱼沙律同香橘沙律。味道正常啦,个三文鱼沙律几好食,不过份量都大份,食完一盘菜都饱咗3成。叫多咗个小食-「火烈鸟打槌球Flamingo's Croquet」,即系两款味道嘅鸡翼,肉质嫩滑,没有生也没有煮得过熟,赞!主菜可以拣两款,一个饭一系意粉。我

不过佢二人餐就减咗个餐汤,如果唔系会更抵食。

主菜可以拣两款,一个饭一系意粉。我哋拣咗「大磨菇下的生活Living under the Mushroom 」同「公爵夫人的宝盒」即系黑松露野菌意粉同牛肝菌蓝青口烩意大利饭。
嗱,个意粉唔知点解炒得好有镬气,即系咁,意粉系唔应该有镬气嘅……不过个烩饭就好好食,出乎意料。😋😋😋

甜品包一款「是日甜品」同「爱丽丝杯子蛋糕」各一,点知蛋糕七点就卖晒,仲要随便俾个石板街雪糕,劲失望。🤧🤧🤧个杯子蛋糕就系美心包装孖宝加糖霜,自己谂咩味。

餐饮包两杯,可以嗌普通咖啡或茶又得,特饮又得。我哋叫咗主角「爱丽丝Alice 」同「独角兽Unicorn 」。大家估吓系咩嚟?忌廉沟鲜奶同玫瑰荔枝梳打。饮品方面我哋一致俾满分,又靓又好饮。

不过提一提,又系只收现金,记得带定钱啊!最后仲要讲个洗手间,成地水,仲要连厕纸架都无。如果佢搬去观塘工厦有几千呎就会回头,如果唔系……88啦。

「火烈鸟打槌球Flamingo's Croquet」

公爵夫人的宝盒

爱丽丝杯子蛋糕
「火烈鸟打槌球Flamingo's Croquet」
公爵夫人的宝盒