2011-02-23
二月十七日, 是老婆生日的大日子, 之前从openrice的食评中得知日航酒店的自助餐有生日优惠, 加上感觉上认为这儿的自助餐应该唔会太差, 所以就订了位于这晚跟老婆一同庆祝.去到时七点多, 已经人头涌涌, 想不到现在的自助餐连平日都这么多人, 入座后先送上了两杯免费的橙汁, 之后马上去拿食物, 但行了一圈后, 发觉整体食物的种类唔多, 跟以前比好像少了很多的款式, 可能因为食材的成本上涨了的关系吧. 食物的种类大致有:冻海鲜类有长脚蟹, 青口及另一种比较大的蟹, 味道尚算鲜味, 可惜款式实在太少.鱼生类有三文鱼, 吞拿鱼, 八爪鱼, 甜蛋以及另一种唔记得叫甚么名称的鱼, 大致上都几新鲜, 但没有带子, 可惜.白灼海鲜类是自助的, 自己选好后厨师会帮你灼熟, 有生虾, 鱿鱼, 花蟹仔, 鱼片等, 味道一般, size好细只, 唔多有肉.熟食类都是那些大路的货式, 种类唔多, 而且唔够热, 大部份都麻麻地.日式烧物类有章鱼丸子, 铁板牛柳粒及鹅肝, 前两者好好味, 非常之香, 鹅肝因我们唔食, 所以无要.自选即煮中式面食有面, 河粉, 乌冬等, 可自行配搭不同的𩠌, 有云吞, 牛丸及鱼片
冻海鲜类
鱼生类
白灼海鲜类
熟食类
日式烧物类
自选即煮中式面食
有面, 河粉, 乌冬等, 可自行配搭不同的𩠌, 有云吞, 牛丸及鱼片, 味道唔错, 我叫了一个幼面, 面质都几爽口, 汤底有猪骨味, 唔系味精汤, 牛丸不过不失, 比想像中出色.
甜品类
除海鲜外, 甜品是酒店自助餐的主打类别, 但这儿的甜品非常之令人失望, 种类少得可怜, 连切饼, 朱古力喷泉等这些普通的甜品都无, 只有些一杯杯唔知叫甚么的东西. 唔只无款式, 连味道都唔得, 大部份唔系太酸就是太甜, 难食到不得了, 只可用一个字来形容, 就是差!
整体来说, 食物的款式实在非常之少, 而且味道亦唔算太出色, 胜在有生日优惠之余亦可以用信用咭的折扣, 计起来每人大约三百元, 这个价钱还算可以一吃, 如果是正价($388)的话就唔抵了, 不过我们都有相同的结论, 就是一次便算, 应该唔会再来了.