2010-06-24
当日于覆诊前到此铺头食素, 我同妈咪两人, 大约两时半, 已是下午茶时段.此铺头我们前几日帮衬过一次(几日前), 今次是第二次. 我们点了个肉松炒饭(不太记得全名)强调要走蛋及少油. (本人因医生吩咐一定要少油最好无油)但碟饭来到之后, 发现蛋是走左, 油就......无少不特只, 严格黎讲系多油, 茶餐厅炒出黎都无佢咁油. 平日既我都会算, 但而家身体有事唔食得, 唯有叫个恃应过黎(高高瘦瘦的男恃应, 全店最好服务态度果个, 其他都不值一提)唯有同个男恃应讲明来龙去脉, 明明叫左少油, 佢自己都睇到果碟野的油腻程度, 我同佢解释因为我身体问题所以真系唔食得咁油, 所以麻烦佢炒过碟黎. 最重点系前几日黎食呢个饭又系叫少油, 效果系好好, 好干爽, 明显系少左油, 佢地系做到. 因为前几日食过ok少油我先再食.好好的男恃应就话无问题再同厨房讲清楚d, 跟住就收走碟饭. 我见佢返去水吧前面果张台放底碟饭, 另外有个短发带眼镜的女恃应问佢咩事, 男恃应细细声同佢交代, 佢大大声同个男恃应讲: 无油点炒, 炒饭一定有油, 无酒炒唔到, 你同佢地讲一系唔好叫炒饭. (第一佢听错, 我唔系
好好的男恃应就话无问题再同厨房讲清楚d, 跟住就收走碟饭. 我见佢返去水吧前面果张台放底碟饭, 另外有个短发带眼镜的女恃应问佢咩事, 男恃应细细声同佢交代, 佢大大声同个男恃应讲: 无油点炒, 炒饭一定有油, 无酒炒唔到, 你同佢地讲一系唔好叫炒饭. (第一佢听错, 我唔系要无油, 系要少油, 就算我要求无油, 你都唔系咁样比说话我听, 佢既大声程度系全店都听到, 因为我已经坐在最远果张台, 呢d就叫到待客之道.)
男恃应再度走埋黎, 态度良好, 建议我地不如唔好要炒饭, 叫过其他饭(系𩠌同饭分开上), 我谂都ok, 咁我就叫左个鲜茄鲜竹饭, 点知再问之下, 之鲜腐竹系要泡油走油, 咁咪一样. 咁我问唔走油得唔得, 佢又话唔得, 因为无咁好食, 我话我唔要好食, 我要求唔走油, 就算出黎唔好食我都唔会怪你地, 佢都系话唔得. 咁我无选择, 都系叫佢再炒过碟饭比我, 少油. 佢话无问题, 会亲自同厨房交带清楚.
过左一段时间.......再有另一碟饭出黎, 一睇心就谂: 你地点做生意架, 咁对待d客人都得既. 新呢一碟仲油过第一碟, 我妈咪话会唔会系水呢, 咁佢就食左一啖, 佢话成口油. 真系唔掂, 再叫果个男恃应来, 我叫佢自己睇睇碟野, 我仲叫佢攞返第一碟黎比较下, 我好有信心系仲油左, 系明显. 佢say晒sorry, 我话我知唔关你事, 你唔洗收返, 呢碟饭我照要, 但你地咁做生意唔多得啰. 结果个饭我地带走, 我阿妈好人好姐都食唔到因为太油.
我觉得最差的事系: 厨房d后镬休息时行出铺面倾计同休息, 仲眼啤啤我地(系多次), 当时得3定4台客, 好易揾到边台累佢地要炒两次饭. 呢d就系恃客之道.
老实讲我上去食系因为见到大大只字以苏杏旋个名做招来, 无形中有了信心, 才上去食, 点知会有咁既待遇........ 素食本来就应该少油少"献", 唔少都算, 为商之道都系要迎合大众的口味先有生意, 是理解, 但当客人强烈要求少油或唔走油都唔得, 呢d真系唔知点解. 仲要玩野炒碟仲油少既出黎.
本来唔谂住发表所以无影相, 但而家无意中睇到openrice都有讲呢间铺, 其他的食平都系油腻同服务差, 所以又想同大家share下............睇黎苏老板系时间正视上述的问题.......
碟炒饭的下场系.........夜晚我地用平底镬无用油, 再加一碗大白饭落去炒埋一齐, 先叫可以接受, 我d屋企人食埋佢, 唔好浪费嘛!