2017-07-24
因为书展,所以黎到湾仔觅食1963 木十豆寸是一间楼上铺,入口一座唐楼2楼所以要行楼梯,楼梯沿路有d可爱嘅指示纸写住'食前多运动'之类嘅字眼,都几得意上到去餐厅,瞬间被怀旧的装修吸引了一坐低更被色彩缤纷的餐具只碟真系好靓呀仲有可爱嘅筷子同匙羹我同朋友A点咗3样嘢+2杯嘢饮红烧牛肉面上先份量十分细,一个人食一定唔饱朋友A觉得牛肉汤底味道较淡,但我觉得岩岩好,不算浓味,但亦都未到无味牛筋好淋好好食,但牛肉相较逊色,唔够淋得黎有点儿鞋,面的口感弹牙,味道黎讲我会俾3/5分,岩岩合格,抵食就一定唔抵食架啦都有担心唔够饱,所以专登叫咗个炒饭苍蝇头炒饭我见识短,第一次睇到豆豉嘅别名系苍蝇,觉得好生动炒饭配料十分简单,蛋、葱花、豆豉、少量肉碎、辣椒虽然配料简单,但味道却十分好味可能因为我本身钟意食辣仲有种客家的味道宫保皮蛋牛味道辣得黎其实同牛肉皮蛋不太夹牛肉还牛肉,皮蛋还皮蛋不推介之前去台北饮过柠檬冬瓜茶觉得好正见到呢度都有就叫咗杯冬瓜味不够,我已经唔敢笃旧柠檬,惊太酸会抢咗冬瓜茶嘅味但系佢落嘅柠檬调味都好浓,相比起来,冬瓜味完全比下去似系饮紧普通嘅柠檬水特饮朋友叫的Oreo沙冰无试味,所以不评论总
1963 木十豆寸是一间楼上铺,入口一座唐楼2楼
所以要行楼梯,楼梯沿路有d可爱嘅指示纸
写住'食前多运动'之类嘅字眼,都几得意
上到去餐厅,瞬间被怀旧的装修吸引了
一坐低更被色彩缤纷的餐具
只碟真系好靓呀
仲有可爱嘅筷子同匙羹
我同朋友A点咗3样嘢+2杯嘢饮
红烧牛肉面上先
份量十分细,一个人食一定唔饱
都有担心唔够饱,所以专登叫咗个炒饭
苍蝇头炒饭
我见识短,第一次睇到豆豉嘅别名系苍蝇,觉得好生动
炒饭配料十分简单,蛋、葱花、豆豉、少量肉碎、辣椒
虽然配料简单,但味道却十分好味
可能因为我本身钟意食辣
仲有种客家的味道
宫保皮蛋牛
味道辣得黎其实同牛肉皮蛋不太夹
牛肉还牛肉,皮蛋还皮蛋
不推介
之前去台北饮过柠檬冬瓜茶觉得好正
见到呢度都有就叫咗杯
冬瓜味不够,我已经唔敢笃旧柠檬,惊太酸会抢咗冬瓜茶嘅味
但系佢落嘅柠檬调味都好浓,相比起来,冬瓜味完全比下去
似系饮紧普通嘅柠檬水特饮
朋友叫的Oreo沙冰
无试味,所以不评论
总括而言
环境好好,服务正常,食物不抵食,价钱贵得黎份量好细,部分价钱系for环境,咁谂会好d