2015-05-12
系香港零舍想食海鲜, 贪佢够新鲜, 又多选择讲到食海鲜嘅地方都系三门仔, 鲤鱼门, 西贡及香港仔海旁, 听人讲要识人先好去食, 如果唔系㓥到你一颈血!! 不过嚟呢度就唔怕!八点半嚟到店长已经预留好枱比我哋 喺相嘅右手边有另一边厢, 可以拉上木门, 就成为私人空间, 空间一样大, 适合家庭朋友公司聚会嚟包场! 打电话嚟book枱嘅时候, 会定好餐牌麻辣卤水大拼盆 (5/5)有牛肚, 鸡丝拌青瓜, 猪肠之前唔会食内脏, 都比屋企人笑我“咩都唔食点做食家呀!!” 今次就决心试下 牛肚猪肠嘅味道差不多, 酱油麻辣味浓, 煮得好淋, 鸡丝有啲麻辣, 不过连埋青瓜辣味就唔算重! 好开胃嘅头盘 蒜蓉粉丝蒸大蛏子皇 (5/5)为保持女神形象 , 应该用刀叉食, 因为肉质好厚身, 有个位差啲咬唔开, 不愧为蛏子皇, 粉丝放系底比你大大撮咁夹起, 好入味!!避风塘炒大肉蟹一只 (5/5)可选特辣, 大辣, 中辣, 小辣未真正食过避风塘炒蟹, 因为有啲做到太湿, 唔似得呢个效果, 炒蒜好脆身, 睇到即刻想叫碗白饭, 蟹壳都沾满辣味, 用钳一下力就拆开, 简单到好似出奇蛋一开就开到, 蟹钳肉好juic
有牛肚, 鸡丝拌青瓜, 猪肠
可选特辣, 大辣, 中辣, 小辣
未真正食过避风塘炒蟹, 因为有啲做到太湿, 唔似得呢个效果, 炒蒜好脆身, 睇到即刻想叫碗白饭, 蟹壳都沾满辣味, 用钳一下力就拆开, 简单到好似出奇蛋一开就开到, 蟹钳肉好juicy, 啖啖肉, 正!!
之后我打包咗啲炒蒜返屋企, 用嚟煮避风塘炒茄子, 或者简单烘热用嚟送饭都一流
避风塘炒大肉蟹一只
花雕鸡油蛋白蒸大肉蟹
面头嘅花雕鸡油可以令蛋白蒸蛋唔会太老, 保存鲜味亦可以增加香气, 肉蟹蒸得啱啱好, 蟹肉好多! 超满足呀
花雕鸡油蛋白蒸大肉蟹一只
花雕鸡油蛋白蒸大肉蟹一只
花雕鸡油蛋白蒸大肉蟹
先将鸡起骨再酿入虾胶一并蒸熟, 感觉新鲜无雪味, 虾胶亦做得好足料, 一啲都唔粉, 如果可以先去除多余皮下脂肪, 平衡健康方面就更加好!!
江南百花鸡半只
用沙巴龙趸...wow听个名都feel到个份量, 龙趸分别煮咗两味, 先讲黄金鱼片, 用咸蛋黄加入粉浆再炸起, 粉浆薄食落零舍嫩滑, 咸蛋黄可以再重手啲, 可以令两者差别更加大! 另外嘅用面包糠酥炸, 口感更加脆, 食嘅时候会点隔离嘅沙律芥末酱, 都不错
富贵金龙
富贵金龙
鲍鱼咬落无比弹牙! 胡椒味好浓好暖胃, 但唔太惹味... 如果改用铁锅上, 收干一啲酱汁同水份会更加好
白胡椒爆炒南非鲍鱼
白胡椒爆炒南非鲍鱼
咁啱我拣两旧都系少肉多脂肪, 唔系我杯茶 酱汁好香士多啤梨味, 要趁热食
士多啤梨骨
上汤唔会太咸, 最喜欢有原粒炸蒜头, 令蔬菜特别惹味!!
上汤浸时菜
首先用了珍珠米已经令口感截然不同, 配料唔多净系用肉粒葱花, 不抢秘制酱汁风头, 无论镬气味道都十分好!!!!!!!
招牌御膳炒饭
心思十足, 雀仔好似保护紧碗里面嘅食物哈哈, 入面有菠萝, 蓝莓, 士多啤梨, 奇异果, 蜜瓜, 提子及布冧, 多到呢~应该无数漏 每样都好新鲜够熟好甜
菠萝鸟
菠萝鸟
餐厅以简单私房菜装修, 有种屋企感觉, 食物先重要, 真喺色香味俱全, 选料新鲜味道满分, 每次同完呢班朋友食饭, 都比到好多意见我, 所谓三人行必有我师嘛! 向住明确嘅方向, 出发啦! 机会不会从天而降, 主动出击争取理想! 唔可以再懒惰啦~ 就好似呢间餐厅首次创业嘅厨师, 跳出框框唔驶跟人地嘅规矩, 有自己订菜式餐单甚至餐厅各样细节, 见到客人满足, 当中成功感远比任何东西
平均消费$500, 5个人, 9个𩠌+1个炒饭+1个巨型生果拼盘, 餐厅另有其他套餐价钱由$330起, 见其他食客嚟庆祝生日, 我哋都有份唱生日歌!!哈哈, 原来餐厅无收切饼费, 欢迎嚟庆祝生日!
御膳
星期二至日: 18:00-0:00 星期一休息(公众假期除外)
观塘敬业街65-67号敬运工业大厦12楼F室
Tel : 3575 9567,9029 1530 私房菜形式要book定枱呀!!