2022-09-12
今日就嚟到W Hotel 食个自助餐庆祝吓,其实我上年5月已经嚟帮衬过,当时疫情初愈,五百几蚊相当抵食。餐厅位于6楼,对面嘅就系ICC。隔离执咗啲餐厅,今日我哋食嘅系Kitchen。我喺佢哋W Shop订位嘅,呢个9月佢哋做紧法日主题,经网上订位连free flow 闲日都只系694.5 加一,做紧75折。但网上订位要full pay嘅,网上订位时喺兑换日期入返订坐日子,佢就有email confirm 返你架啦。今次分咗上层大堂位,都阔落。空间感唔错,仲对住海景。出去望吓嘢食先,冷盘沙律选择多过10款,一个大堂攞晒所有嘢食。先睇海鲜,贝螺虾蟹小龙虾。重点当然喺呢个法国Ostre’ Argent生蚝,fill得几快架。今晚啲生蚝,Size适中,肉身嫩滑,味道淡口,配上气酒能够吊出佢嘅鲜。扒类方面先系有猪呀,呢边呢就系和牛臀,。三款酱汁可以选择。嚟睇睇个扒,和牛扒牛味香浓,佢哋跟个薯蓉滑身之余味道都香口,至于猪方面干身但猪味清新,夹埋个红酒猪味发挥更好。牛有啲部位比较难切,可以问佢攞把靓刀唔洗切得咁辛苦。鱼生寿司方面不过不失,八爪鱼得啲须须无咁开心,种类唔多但都正常发挥,起码系新鲜嘅。风
今日就嚟到W Hotel 食个自助餐庆祝吓,其实我上年5月已经嚟帮衬过,当时疫情初愈,五百几蚊相当抵食。餐厅位于6楼,对面嘅就系ICC。隔离执咗啲餐厅,今日我哋食嘅系Kitchen。我喺佢哋W Shop订位嘅,呢个9月佢哋做紧法日主题,经网上订位连free flow 闲日都只系694.5 加一,做紧75折。但网上订位要full pay嘅,网上订位时喺兑换日期入返订坐日子,佢就有email confirm 返你架啦。今次分咗上层大堂位,都阔落。空间感唔错,仲对住海景。 出去望吓嘢食先,冷盘沙律选择多过10款,一个大堂攞晒所有嘢食。先睇海鲜,贝螺虾蟹小龙虾
。 扒类方面先系有猪呀,呢边呢就系和牛臀,。三款酱汁可以选择。嚟睇睇个扒,和牛扒牛味香浓,佢哋跟个薯蓉滑身之余味道都香口,至于猪方面干身但猪味清新,夹埋个红酒猪味发挥更好
。牛有啲部位比较难切,可以问佢攞把靓刀唔洗切得咁辛苦。 鱼生 寿司方面不过不失,八爪鱼得啲须须无咁开心,种类唔多但都正常发挥,起码系新鲜嘅。 风干肉区几靓仔,背后就系芝士呀 今晚有两款汤拣,法式蘑菇汤同马蹄汤。汤呢个蘑菇汤不得了,磨菇磨茸融入个汤,淡淡细致淡淡蘑菇。另外就系马蹄萝卜汤,清清哋几 fresh。 再嚟 甜品区,有凉粉食几地道,糕点款色都几多。 返到埋嚟个位都已经黄昏啦,可以睇下日落,望住故宫景呀。 今晚我呢个系free flow package,首先上场嘅系呢支B&G来自法国Loire Valley嘅气泡,金黄色酒色气泡细致有力,味道清新带花香相当容易入口,啱晒今晚嘅海鲜呀。 红酒方面有呢支智利嘅Cabernet Sauvignon,强劲黑加仑子味同果味,中身中单宁,越饮会越甜,比起牛,配今晚个猪同咖喱更出色。 每人另外奉送一只大焗蚝,个壳拳头咁大只,配埋酱汁味道浓郁,大满足呀。 啱啱条蒸鱼我就攞咗个鱼鲛,滑身无骨好受欢迎,半场已经出第三条。 仲有更多精彩来容喺影片,切勿错过