2023-06-23
最近发现坊间多咗青口放题,今晚这间位于湾仔船街的餐厅也有惊喜发现❣️😋船街一带嘅餐厅比较多外国人聚集,餐厅门外亦有户外座位,感觉很悠闲,充满异国风情。☘️🥂🥃餐厅环境装修以木系为主调,点起仿蜡烛灯饰特别有气氛。今晚主角就系青口放题 Bottomless Mussel ($388 每位)😍三种唔同口味酱汁分别有:白酒忌廉、忌廉芝士和蕃茄酱。三款都各有特色~吃完绝对想再encore~白酒忌廉完全带出青口嘅鲜味,来自澳洲嘅青口,原来是每日新鲜入货,难怪肉质咁嫩滑鲜味,每一只都有淡淡的海水味~鲜甜肥美,free flow 来说水准甚高,惊喜大赞!酱汁方面,最喜欢忌廉芝士,一啲都唔腻,有香甜洋葱味,越吃越滋味!😋👍🏻茄酱酸酸甜甜微辣,而且仲有烟肉洋葱,开胃惹味。白酒忌廉也有特色,酒香配衬青口肉最夹!配菜炸薯条都是可以 refill~不过两大碟已经非常满足😋👍🏻J. Moreau Chardonnay, France 🌟来自法国的Chardonnay, 有果香甜美,配衬海鲜非常夹~French Fries with Truffle Salt (free flow)粗薯条即叫即炸,香脆不油腻,即使放凉
餐厅环境装修以木系为主调,点起仿蜡烛灯饰特别有气氛。
Bottomless mussel
三款都各有特色~吃完绝对想再encore~
茄酱酸酸甜甜微辣,而且仲有烟肉洋葱,开胃惹味。
白酒忌廉也有特色,酒香配衬青口肉最夹!
J. Moreau Chardonnay, France
粗薯条即叫即炸,香脆不油腻,即使放凉了也不油不腍,仲好干身脆 口,加入黑松露盐,点他他酱或者茄酱又有不同口味。👍🏻👍🏻
餐厅仲有各款意式Crossover日式料理,喺另一边有铁板烧,突然之间会火光熊熊🔥🔥
Baked Cheese & Beef Tripe in Tomato Sauce
Tomato Sauce
仲叫咗一客焗芝士牛肚,好腍好入味,加入温泉蛋更滑。
Homemade gelato
Homemade Gelato
云呢拿味道~不会太甜,够滑够香,今餐系超完美作结。❣️❣️