2017-03-23
时时出街食饭,有时难免会食得比较肥腻同heavy,今晚想食得健康少少,就嚟咗呢间饺子店食饭。入到间铺头,发现入面都几阔落,仲有个半开放式厨房,可以隔住块玻璃睇到师傅喺度包饺子。跟住侍应带咗我哋入去餐厅后半部份嘅一个位置,原来入边都仲有几张大枱。一入到去坐低,就见到呢个资料版介绍松茸几咁有益!咁我地当然要叫d有松茸嘅食物补下啦!打开餐牌,发现选择都几多㖞,今晚我哋得两个人,唯有就住叫啦,于是我哋要咗酸辣云耳、松茸腐皮卷、香煎软心芝士饺、至尊猪肉松茸饺子跟埋状元九鼎汤同埋重庆鲜肉云吞!首先当然要饮返碗状元九鼎汤,同埋自家制嘅山楂雪梨水。状元汤好有家的感觉,完全冇落味精、冇调味,但饮落有香浓嘅粉葛同鱼味,真材实料!松茸猪肉饺皮薄馅靓,啖啖肉都食到松茸嘅香味,而且味道唔会太咸,感觉非常健康又有营养。山楂雪梨水酸酸甜甜,饮得出冇落到糖,好味又开胃跟住上左两个小食都几好味!酸辣云耳唔太辣,食落爽口,系呢啲咁潮湿嘅天气食啲酸酸辣辣嘅小菜真系零舍开胃松茸腐皮卷系一个必食嘅小食!腐皮卷煎得好香脆,而且除左松茸外,仲有其他菇同蔬菜,系一个好味道又健康嘅小食跟住,等得比较耐嘅煎饺都出现了!芝士饺入面有芝士、
入到间铺头,发现入面都几阔落,仲有个半开放式厨房,可以隔住块玻璃睇到师傅喺度包饺子。 跟住 侍应带咗我哋入去餐厅后半部份嘅一个位置,原来入边都仲有几张大枱。一入到去坐低,就见到呢个资料版介绍松茸几咁有益! 咁我地当然要叫d有松茸嘅食物补下啦!打开餐牌,发现选择都几多㖞,今晚我哋得两个人,唯有就住叫啦,于是我哋要咗酸辣云耳、松茸腐皮卷、香煎软心芝士饺、至尊猪肉松茸饺子跟埋状元九鼎汤同埋重庆鲜肉云吞!
首先当然要饮返碗状元九鼎汤,同埋自家制嘅山楂雪梨水。
跟住上左两个小食都几好味!
仲有一样值得提嘅系枱面嘅调味料同埋腌萝卜!两种辣酱都系师傅自家调配,左边𠮶款比较咸香,右边个款就辣少少,钟意食辣嘅人真系唔可以错过!𠮶樽硽萝卜系好好味的,酸酸地又带少少辣味,口感爽脆,而且任食唔嬲,唔觉唔觉就食咗人哋¼樽 呢度啲食物虽然唔可以话好清淡,但感觉颇为健康,'无饭'夫妻以后又可以多个饭堂了