2010-02-27
26-2-2010近期频频去大坑/天后一带开餐, 今次试试呢间日式咖喱店, 不过目的只有一个 -- creme caramel! 先嚟我的冻抹茶牛奶, as expected 面头有唔少 cream, 又洒了点绿茶粉, 下面的抹茶虽然奶味比绿茶味重, 不过够冻又够晒香滑, 甜度 ok, 都几好饮.主食的拣了咖喱吉列蚝饭: 饭系「疑似珍珠米」, 食落湿湿腍腍, 唔觉米香;「中辣」咖喱汁内有大量洋, 一如日本咖喱的甜, 几乎唔辣 (连我都话唔辣, 可想而知有几唔辣!), 一般香, 食到后期仲觉得有点酸 (?), 唔太喜欢; serve 时吉列蚝几厚的炸皮已浸到湿晒, 食落鲜甜味一般, 蚝肉有点实, 炸过火㖞. 朋友食蛋包饭: 又一「蛋皮包饭」, 真系 饭内混了粒粒青椒, 红萝卜 etc, 带茄汁的少少酸味, 好热, 不过劲湿;「蛋皮」层就唔热的, 几老, 食落又无喱味道, 加埋面头一大 pat 劲酸呛的 ketchup (系「地记」定 Heinz 牌? ), 食落当然只有单调的茄汁味. 唔系好掂的一客所谓蛋包饭, 可以不试.半熟蛋: 是否北海道鸡蛋无所考究, 不过蛋黄颜色又
半熟蛋: 是否北海道鸡蛋无所考究, 不过蛋黄颜色又真系比好多地方的「橙」及靓, 亦做得够溏心, 蛋白亦滑, 不过还是「味玉」version 较啱口味.
期待已久的「焦糖布丁」则令人少少失望... 卖相皱皮得很, 虽然 caramel 汁先香甜后带点甘, 但布丁实在嚡了 d, 蛋香/呍呢嗱香亦一般, 还是大户屋的同类出品 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2028298) 好得多.
环境几干净光猛, 除咗喺身边飞来飞去的小昆虫之外 店员姐姐亦几有礼貌, 配套叫不错吧.
埋单每人约 $130, 食物一般, 我觉得唔抵食, 应该唔会再来了.