2013-04-14
大约十年前,当中国芳仲喺九龙湾德福时,已非常喜欢佢嘅小葱蛋炒饭同黄金虾。后来执咗开咗利苑,失落咗一轮。几年之后,知道葵芳新都会开咗间中国芳。当食到佢嘅炒饭,就知系同一间店。真系有种失而复得嘅感觉呢两年AE 白金咭都同美心集团推优惠,二人晚饭全单半价,呢度成为咗我同另一半嘅饭堂。星期六晚分两轮,几前日卜咗六点,但结果当日下午打去话改食八点半𠮶轮。okay,不过经理话都可能要等一阵。冇问题。八点八去到,即刻可以入座,坐卡位,好舒服而且冇大厅咁嘈,不过张枱细啲。我地都肚饿,好快就拣定食咩。因为半价,有时会嗌啲贵价𩠌好似海参龙虾咁,不过今次想食松子黄鱼,另外仲叫咗茶树菇浸翠苗,百页结红烧肉,排骨汤面。好出奇,等咗半个钟都冇嘢食,平时好快㗎。问经理,佢话唔好意思,因为厨房九点会清洗一次。我地讲笑叫佢请食糖水,佢笑而不语 但另一半过后又讲得好啱啦: 你做两轮第二轮系八点半,九点洗厨房?九点半左右有得食喇,仲好快上齐晒添。松子黄鱼 - 新鲜,汁唔太酸,有杂菜粒同松子仁。不过今次明显细条咗好多。对两个人食饭嚟讲系好事,食得晒,我连鱼头都食埋,好味!茶树菇浸翠苗 - 钟意食菜嘅我拣嘅。菜清得嚟有菇嘅香味
九点半左右有得食喇,仲好快上齐晒添。
茶树菇浸翠苗 - 钟意食菜嘅我拣嘅。菜清得嚟有菇嘅香味,啖汤好味! 我地后尾用埋嚟做汤面个汤。
百页结红烧肉 - 我系上海人,屋企成日都整呢味。但都要讲佢整得好好。百页结好软身,但有豆味,出奇的讨好。猪肉肥瘦相间,非常软身入味。连小棠菜都吸晒啲肉香同酱油味,令讨厌小棠菜嘅我都赞好!
排骨汤面 - 面汤底够清,但硬系唔系好热。排骨(即猪排) 就好好喇,蛋黄沾薄薄嘅浆粉去炸,好香又唔油。
食到一半经理收工,临走同我地讲慢慢食,已交带一个同事送上糖水。hurray!!!
食到好饱,打包埋红烧肉第二日食,埋单二百五。真系好抵食!
题外话/补充资料:
好多嘢都唔错。唔系啲咩好特别嘅嘢,但作为家人晚饭,确实系坐得舒服而食物又唔错嘅好选择!