2020-01-04
2020新年,一家人选择去打边炉庆祝。早场5.45开始,门口人头涌涌排晒大队,好在亲戚一早帮我地订咗位,如果唔系实无位。每位$200包括头盘海鲜+5款自选海鲜+8款食品,开头都担心唔够食,但我亲戚话次次都食唔晒,因为份量都几多下,最后真系差少少食唔晒。头盘蟹质素普通,但用来煮粥汤底还可以。沙白唔知乜嘢品种,明明一般3至5分钟就会开口(熟),但有一半都住左10几分钟先至熟,好在味道还算鲜甜。龙虾就有惊喜,虽然唔算大只但好多肥膏,虾肉鲜甜结实,早知全部叫龙虾唔要蟹。鲍鱼新鲜又大只,滚完后仍然好嫩滑。生虾就争小小,亲戚话平时所有虾都好生猛会跳跳扎,但今日有一半都好似差少少。另一个有惊喜系多宝鱼,本身我都好钟意食多宝鱼因为贪佢够滑,估唔到滚完后后更加滑。西班牙猪梅头片有啲失望,又鞋又韧。花胶仔亦系惊喜之一,虽然唔会系好高质素嘅花胶,但分量超多好抵食。肥牛亦有水准,唔会太肥,好淋好有牛味。其他食材(鱼皮饺、金菇、花枝丸等)水准都合格。食完清晒所有食材后,侍应就会攞预备好嘅粥加入之前我们的汤底,海鲜味浓厚又滑嘅粥。
头盘蟹质素普通,但用来煮粥汤底还可以。
鲍鱼新鲜又大只,滚完后仍然好嫩滑。
另一个有惊喜系多宝鱼,本身我都好钟意食 多宝鱼因为贪佢够滑,估唔到滚完后后更加滑。
西班牙猪梅头片有啲失望,又鞋又韧。
肥牛亦有水准,唔会太肥,好淋好有牛味。
其他食材(鱼皮饺、金菇、花枝丸等)水准都合格。