餐厅: 魚一壽司 (教育路)
资讯:

2017-08-13 99 浏览
星期六揾节目,毒男如我者,节目都离不开同家人朋友饮饮食食,今日就拣左位于元朗教育路嘅鱼一寿司午餐,原因只有一个,就系要食下佢地个自选百撘刺身丼,自选𩠌菜车仔面就成日食,自选刺身丼就未试过。可点项目多达28款,随自己嘅喜好拼出所需,普通日本料理嘅刺身丼材料份量都定死咗,唔想食要硬食,钟意食嘅刺身又只得两件,食完唔够喉,百撘自选嘅好处就系份量任点,款式任点。拣左: 油甘鱼腩x2份、三文鱼籽x2 份、活赤贝及水母油甘鱼腩甘香肥美,渍三文鱼籽咸鲜酱油味唔算太浓、活赤贝爽脆,特别一赞系水母,即系平时我地经常食嘅海蜇,异常脆口弹牙,比起烧腊档卖嘅实在好食太多!饭好大碗,暖暖地嘅寿司醋饭,听讲刺身配暖饭鲜味会更突出,今次特别认真试呢个效果,果然系真嘅。池鱼刺身由于系是日推介嘅刺身,点左份6片嘅,一睇切出嚟嘅大细,就已经知道条鱼有一定嘅体积,每片鱼肉白净冇积血,代表腥味一定少,果然入口只得甜味零腥味,赞!赞!赞!因为同病咗嘅阿妹同唔太热衷生冷野嘅母亲同行,今餐点左唔少熟食,有银鳕鱼西京烧、牛肉炒拉面,烧羊架,意想不到主打鱼生刺身嘅鱼一熟食都咁多选择。银鳕鱼西京烧 只卖HK$58真系抵食到不得了,出面超

拣左: 油甘鱼腩x2份、三文鱼籽x2 份、活赤贝及水母

油甘鱼腩

渍三文鱼籽

水母

活赤贝

池鱼刺身

银鳕鱼西京烧

只卖HK$58真系抵食到不得了,出面超市一磅都要卖到HK$150以上,摆系面前嘅银鳕鱼最少有大半磅,自己买翻嚟煮都冇咁平!!!开头我都怀疑店方用平啲嘅黑鳕鱼充银鳕鱼,但食左第一啖已经知道佢系用靓银鳕鱼嘅!油香丰富,肉每条纤维弹牙。而味道就调较到啱啱好,够咸香惹味而唔会抢走鱼鲜。呢道定食,小弟认为造得非常出色,比起刺身,呢味菜俾我嘅印像更深,非常肯定会翻嚟Encore 呢味。

牛肉炒拉面

拉面炒得干身有镬气,拉面汁酸味又唔会太抢,惟牛肉韧左啲,整体只算中规中矩。

章鱼烧

并非自家制,但来货靓,粉浆跟蔬菜及章鱼的比例甚好,木鱼丝同蛋黄酱系章鱼烧灵魂,使本来只系小小面团变得甚为惹味。

烧羊架、烧牛舌

呢度嘅串烧只算普通,系用滚油拉熟再烧嘅,不过肉本身唔错,所以无论羊架同牛舌肉嘅肉质都嫩滑,羊架仲一啲都唔膻添。

买单: HK$513

呢度嘅鱼生真系极度新鲜,熟食亦水准甚佳,食到成枱都系野,每位HK$200唔使,真系好抵。
2017-08-05