2021-09-01
🐟巴辣仔烤鱼鸡煲🐥🔍深水埗顺宁道55-61号顺年阁地下2号舖-----假日到深水埗附近办事之后,路过呢一间餐厅。明明说好的想减肥,但路过闻到烤鱼味飘出嘅时候🤤,个胃同只脚就开始不安份,不自觉咁行咗入去食午餐。🥢原条沙巴龙趸($418)呢度嘅烤鱼有六款口味可供选择,个人最爱就系鲜青椒味,呢款汤底味道先清后浓,食到后期会越滚越浓。清嘅时候鱼鲜味突出,浓嘅时候就更加惹味。烤鱼滚煮之前有经香煎过,外皮弹牙唔易散,鱼肉亦非常扎实。每款烤鱼都可以自选四款配菜,我地就拣咗莴笋片、娃娃菜、冬瓜及🥒青瓜。莴笋片嫩口无渣,冬瓜清热消暑,青瓜同清甜娃娃菜则可以平衡浓腻感,自觉配搭得不错😋。🥢水煮鱼片薯粉($62)薯粉弹牙,水煮味道调味到位,带辣香🌶️而不呛喉,不过鱼质个人就当然更爱鱼味更重,质感更佳,亦都因而更贵嘅沙巴龙趸烤鱼。值得一赞嘅系水煮鱼片同薯粉分开盛载,令薯粉不会吸入太多辣油,相对健康。🥢火锅料:广岛蚝($98);凤城水饺($58)食完烤鱼之后,可以叫火锅配料打边炉,但由于烤鱼非常大条,我地又order咗饱肚薯粉嘅关系,所以最后净系叫咗两款火锅料一过口瘾,广岛蚝新鲜无腥,饱满清甜。凤城水饺内馅加入马
🔍深水埗顺宁道55-61号顺年阁地下2号舖
-----
🥢原条沙巴龙趸($418)
🥢水煮鱼片薯粉($62)
🥢火锅料:广岛蚝($98);凤城水饺($58)
食完烤鱼之后,可以叫火锅配料打边炉,但由于烤鱼非常大条,我地又order咗饱肚薯粉嘅关系,所以最后净系叫咗两款火锅料一过口瘾,广岛蚝新鲜无腥,饱满清甜。凤城水饺内馅加入马蹄粒,加埋弹牙冰鲜原只虾粒,口感爽脆,带少少芫荽香气。
👶🏻B仔整体评价:8/10个👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10个👍🏻