2007-12-09 34 浏览
经友人嘅介绍,是晚去到太古坊做一个消费调查,当然有报酬啦!阿K都响太古坊番工,所以我叫佢等埋我一齐去食晚饭。既然咁近城隍庙,我紧系唔会错过机会,去「函馆」试一试久闻嘅拉面。未入座,我们已经拟定好我地想食嘅嘢。我叫咗一碗猪骨汤拉面,阿K就情钟盐味汤底嘅拉面,再加一客炸蚝。遗憾本人从未去过日本,未试过当地正宗汤拉面。不过试过猪骨汤同埋盐味汤之后,终于明白点解阿K拣后者。咁样讲唔系话呢度嘅猪骨汤唔好饮,而系盐味汤实在太出色。咸味中带一点清幽,绝对与坊间经常食到嘅差天共地。相比之下,煮猪骨汤嘅难度冇咁高了。拉面水准一流,十分弹牙,绝对系满分之作。配料系简单嘅几片叉烧、海带、笋、葱等。据阿K所讲,千祈唔好睇少呢啲葱,系贵价嘢,响香港唔系咁容易买得到。炸蚝落炸粉份量恰如其分,薄薄嘅一层炸浆,炸成金黄色,香脆得嚟唔会肥腻,里面嘅蚝亦唔会炸至干瘪,既能保存鲜味,亦十分多蚝肉汁。食饱饱,吃一口清茶,连一杯少少嘅茶都唔马虎,有清清的一股茶香,为一顿美味嘅晚餐画上一个完美嘅句号。是次人均消费八十蚊左右,十分抵食。