2011-09-16
一行四人去食泰菜,可能刚中秋节完毕d食肆大多唔洗等位,一去到大把位!点左几个香港人成日叫个几样,冬阴公;猪肉生菜包;飞天通菜;迷你拼盘;菠萝炒饭。因无咩人d菜好快就上啦,试淡冬阴公先,卖相唔错,味道好港化,唔太酸唔太辣,太多配料碎影响口感。之后就到生菜包,生菜洗得好干净去左尾部,咁就唔会怕有泥,唔酸唔够香料,但都好味的。接住就是飞天通菜,够镬气,夹脆唔老,不过唔够辣。之后就黎菠萝炒饭,肉松同腰果分开上,炒饭够干身,一粒粒,味够,加埋肉松更香口。最后到迷你拼盘,有虾饼鱼饼同香叶鸡,虾饼唔会炸得太干又弹牙,香叶鸡就干左d感觉好热气。overall其实都几好食,但满足唔到食泰国菜既感觉,因系集团式经营,会切合香港人口味,好港式既味道,食物的香料同调味都好似减轻了。如果想食正宗既泰菜可能去九龙城会好d。不过都几贵,咁细碗冬阴公已经要75蚊,但如果想坐得舒服呢到都系一个不错既选择。
因无咩人d菜好快就上啦,试淡冬阴公先,卖相唔错,味道好港化,唔太酸唔太辣,太多配料碎影响口感。之后就到生菜包,生菜洗得好干净去左尾部,咁就唔会怕有泥,唔酸唔够香料,但都好味的。接住就是飞天通菜,够镬气,夹脆唔老,不过唔够辣。之后就黎菠萝炒饭,肉松同腰果分开上,炒饭够干身,一粒粒,味够,加埋肉松更香口。最后到迷你拼盘,有虾饼鱼饼同香叶鸡,虾饼唔会炸得太干又弹牙,香叶鸡就干左d感觉好热气。 overall其实都几好食,但满足唔到食泰国菜既感觉,因系集团式经营,会切合香港人口味,好港式既味道,食物的香料同调味都好似减轻了。如果想食正宗既泰菜可能去九龙城会好d。不过都几贵,咁细碗冬阴公已经要75蚊,但如果想坐得舒服呢到都系一个不错既选择。