2024-04-11
明厨铜锣湾分店环境好似张曼玉同梁朝伟𠮶套花样年华电影,连音乐都系一模一样。好有格调我非常钟意。服务员态度亲切,难得喺香港揾到嘅服务。招牌香港火焰奄仔蟹套餐第一道系招牌油盐焗火焰A级奄仔蟹,其实就系盐焗蟹。先讲讲乜嘢系奄仔蟹。指系处女蟹,仲未进行交配嘅蟹,而且母蟹嘅口感好过公蟹。蟹肉食落甜美嫩滑又软糯,蟹黄嘅口感就似流动嘅牛油咁。奄仔蟹采用盐焗嘅做法,处理完之后一开二,倒插喺盐煲中。接住倒上秘制酒,拿火枪一烧,真系香味扑鼻。蟹肉用盐腌过之后,微微带咸,加上蟹肉本身好鲜,咸香味十足,完全唔使蘸酱料,从未食过咁好味嘅蟹。盐焗泰国野生海花螺自以往食过嘅海螺,大小同田螺差唔多,而呢度嘅野生海花螺,尺寸同东风螺相近,系我见过最大嘅海螺。同样系盐焗海花螺,保留住螺肉嘅鲜甜,同时令到螺肉更加紧实。盐焗海花螺个外壳破裂,一啖咬落,咬到大块大块螺肉,真系好过瘾。而且食落去都唔会有腥味,完全系鲜甜嘅海味风味。油浸野生笋壳鱼,炸到条鱼外边超脆入边鱼肉超滑,多汁非常鲜甜。条笋壳鱼咁大条都炸得咁好食真系好佩服厨师嘅厨艺。鬼火深喉赖尿虾,原来明厨系用炸蒜头、豆豉、红椒、青椒、姜粒、珍珠叶、仲有台湾鬼椒。好出奇地味道
招牌香港火焰奄仔蟹
盐焗泰国野生海花螺
鬼火深喉赖尿虾,原来明厨系用炸蒜头、豆豉、红椒、青椒、姜粒、珍珠叶、仲有台湾鬼椒。好出奇地味道完全冇盖过赖尿虾嘅鲜味反而仲将海鲜嘅味道升华咗。新鲜弹牙嘅濑尿虾超级好食
蒜蓉粉丝蒸带子,带子鲜甜多汁,蒜蓉粉丝增添了口感和香气。
阔少太子炒饭,入边有好多海鲜,包括带子、海虾、蟹肉、蟹黄、鱼翅同埋黑松露。厨师炒度啲粉粒粒分明。我平时唔系好食饭,都要食两碗。
整体而言,明厨海鲜菜品质量非常高,食材新鲜,烹调精湛。尤其是奄仔蟹和海花螺,是明厨的招牌菜,绝对值得一试。此外,服务态度也很好,环境舒适,适合家庭聚餐或与朋友共享美食。