5天前
其实日式串烧烧鸟一直都系我其中一样最钟意食既日本料理,今次就去左位于尖沙咀厚福街既【梵日本焼鸟】,餐厅定位系比较高级既串烧烧鸟居酒屋。餐厅位置唔算太多、但完全唔会觉得好逼。前菜—卤牛舌、parma ham 芝士无花果:卤牛舌好软霖、无牛骚味、特制酱汁不错。parma ham 芝士无花果咸甜搭配,好开胃。关东煮—萝卜、蒟蒻、白鱼板、年糕福袋、炸杂菜鱼饼、椰菜卷:应该系秋冬限定,汤底比较清甜。个人最推荐蒟蒻、年糕福袋、同椰菜卷。蒟蒻唔会无晒口感、但又入味;年糕福袋吸晒D汤、入面年糕超级流心;椰菜卷爆晒汁!薯仔沙律:加左青瓜、蛋同火腿、非常有口感。鸡翼:非常juicy、皮脆肉嫩忌廉芝士蛋卷:蛋超级松软、加左高汤非常入味、里面再加左超多cream cheese,非常creamy。美中不住唔系甜味蛋卷。鸡胸软骨:本身怕鸡胸会干同柴、点知连呢个位都好juicy,软骨位置非常脆口。烧味琳鱼干:烧得比较干身、比较香。炭烧萨摩赤鸡腿肉:炭火味十足、萨摩赤鸡比较少脂肪、但完全唔会觉得干。豚肉溏心蛋:呢个好特别、好考师傅手势、因为有机会只蛋会爆开。里面溏心蛋好流心、豚肉咸咸甜甜。免治鸡肉软骨棒:呢个非常好食
薯仔沙律:加左青瓜、蛋同火腿、非常有口感。
鸡翼:非常juicy、皮脆肉嫩
烧味琳鱼干:烧得比较干身、比较香。
免治鸡肉软骨棒:呢个非常好食、最后要叫多一串!肉同软骨既比例岩岩好、肉质紧实。就算无蛋黄都非常好食。
鸡汤素面:比较清淡暖胃既一个主食。
梵特制滑蛋鸡肉饭:呢个喜出望外,无谂过亲子丼都好食、蛋非常嫩、酱汁好食。
餐厅食物整体都非常好、好高质、气氛不错,而且服务态度好好,不过就会另外收每人$40既茶水同前菜费。