油塘面包店最多,但有质素嘅餐厅就冇乜,不过讲到我成家最常帮衬嘅餐厅就系「栢档极品海南鸡饭」。佢位于大本营地下连接地铁站𠮶层,而且其实系主打外卖。我之前最钟意用外卖App落单买一只鸡返屋企加𩠌,外卖自取有八折优惠,平过喺𠮶度就咁买。不过呢日阿妈直头乜都冇煮,所以就试吓栢档嘅二人套餐。二人套餐($188),套餐内容丰富,定价相宜。佢份量几多,我认为三个人都够食。极品海南鸡(半只),呢度啲鸡南鸡好出色,一个字形容就系「滑」,鸡皮滑,鸡肉更滑。鸡皮去毛去到干净,虽然无啫喱层,但亦无过腻。鸡肉无雪藏味,肉身白𠽌𠽌,除咗鸡翼,全部去骨,食得方便。随海南鸡奉上嘅三色酱料亦唔错,口味正宗。如果钟意酱料,可以叫店员比多几个。猪颈肉整齐排列,脂肪含量唔高,食落油份适中,但边位就未算烧至太脆,不过肉质够软腍搭救。麻辣凤爪系套餐嘅特色小食,麻辣惹味,微微辣好开胃。凤爪无腌到淋晒,反而保持弹性,几有咬口。鸡油香饭色香味俱全,饭呈浅黄色,饭粒软硬均匀,粒粒分明,渗出啖啖鸡油香。油饭装到满满的,比起酒楼白饭还要大碗,男仔食都够饱。油菜,完整嘅一餐唔少得菜,生菜份量都几多。个个客都有嗌,后尾直头卖晒添。细肉骨茶(+$

细肉骨茶(+$10),肉骨茶真材实料,药材味偏重,有少少胡椒香,啲料就有豆卜同一字骨。
皇牌无味精靓汤系南瓜萝卜汤,南瓜打到蓉晒,甜香浓郁自然,仲有一嚿仔粟米。
最搞笑系个餐仲有两粒迷你雪米糍,士多啤梨同抹茶红豆味,诚意十足。
总括嚟讲,栢档系香港数一数二好食嘅海南鸡🐔,而且水准稳定,每次都无令人失望。最后,油塘店嘅全部店员服务态度都好好,有礼貌,笑面迎人,抵赞。
外卖自取