2010-02-10
法国饼厨新鲜做的甜品果然有水准, 下次要再试下其他味道的近日甜品界有两大新贵- K11的Paul Lafayat同九龙城的Patisserie Tony Wong , 两者的风头一时无两, 经过尖沙咀, 先试下 米芝莲三星的法国饼厨的手势先... 星期六下午3点多去到, 有成十几二十人排队, 堂食当然无位啦, 等左成十分钟, 终于到我地啦, 我选择左朱古力macaron, Creme brulee, 同Mille-feuilles, 不过可能太多人等候, 女店员并无好似其他食友所讲的主动详细介绍各种甜品, 服务亦只系平平 朱古力macaron($15): 法式小圆饼因人手新鲜制造, 所以size唔系个个一样, 虽然个子小小的, 但朱古力的馅装满了, 好吸引的, 朱古力用上法国品牌Valrhona, 去味道偏醇同浓郁, 配上用杏仁, 蛋白同糖打碎造成的外皮, 咬下去微脆而且厚薄适中, 和朱古力馅配合后水准甚高 Creme brulee法式焦糖炖蛋($30): 付钱后即席用火枪烧一烧表面的糖才奉客, 食落去蛋香同奶香十足, 而且十分香滑, 唔会太甜, 见识浅薄的我却常以为法式焦糖炖蛋会落忌
Creme brulee法式焦糖炖蛋($30): 付钱后即席用火枪烧一烧表面的糖才奉客, 食落去蛋香同奶香十足, 而且十分香滑, 唔会太甜, 见识浅薄的我却常以为法式焦糖炖蛋会落忌廉的, 原来见之前食评话系佢地系无落的, 但蛋浆却打得滑溜, 食到底先见到云呢拿籽, 唔挂得咁香啦...食完个炖杯都送埋比你
Mille-feuilles法式拿破仑千层酥($35): 千层酥的皮因为搽左d黄糖先焗, 所以烘出来的皮特别深色, 而且带有甜味, 比坊间的出色, 咬落去唔算好脆但却松化, 吉士打得细滑,唔甜 , 而且应该打的时候加入云呢拿籽, 增加了香味的层次感
法国饼厨新鲜做的甜品果然有水准, 下次要再试下其他味道的法式小圆饼!!