2024-05-07
有幸4位日本师傅 我哋食当天都在场,最估唔到嘅位系第一次食到粉浆咁薄嘅天妇罗,原来好食嘅天妇罗系咁出色枱面会先放咗四款唔同嘅味盐分别系黑松露,抹茶,海藻同梅子,四款嘅味道都好香,而且第一次唔系配天妇罗汁,而系配盐咁样食,果然出色嘅天妇罗加味盐味道更香除咗味盐之外,天妇罗汁配萝卜蓉依然有鹿儿岛吞拿鱼赤身用酱油渍腌制过,味道香浓鱼味香浓,食落去滑溜,而且唔会太油腻熊本嘅天草花竹虾可配搭海藻盐食虾头而柠檬汁食虾身食完呢个完全地改观天妇罗虾薄薄嘅粉浆想炸原来系可以依然香脆唔油腻,仲可以食到虾嘅新鲜爽口空豆 萤光鱿鱼豆味浓 萤光鱿鱼脆炸之后反而冇咗本身嘅腥味Bb香鱼只限春天先有食落香脆,食到鱼肚会甘甘地冲绳苦瓜配搭咗金山寺面子,甜甜地咸咸地食苦后带少甘,苦瓜食落唔会好干身沙锥鱼一年四季都有,本身沙锥鱼啖啖肉而且冇鱼腥味,口感非常之好蒸蛋用左新鲜紫菜,蛋香而且滑两食海胆,用咗两款唔同嘅海胆做两道唔同既天妇罗海胆菜式第一款马粪海胆用紫苏叶包住,可配搭黑松露盐或者海藻盐食,浓郁嘅海胆再配搭紫苏叶冇违和感天妇罗加紫海胆同鱼子酱唔需要加任何酱料就咁食已经好满足因为佢嘅紫海胆放入口超鲜甜,一放入口已经被海胆
除咗味盐之外,天妇罗汁配萝卜蓉依然有
鹿儿岛吞拿鱼赤身
用酱油渍腌制过,味道香浓
鱼味香浓,食落去滑溜,而且唔会太油腻
可配搭海藻盐食虾头
而柠檬汁食虾身
食完呢个完全地改观天妇罗虾
豆味浓
萤光鱿鱼脆炸之后反而冇咗本身嘅腥味
只限春天先有
食落香脆,食到鱼肚会甘甘地
配搭咗金山寺面子,甜甜地咸咸地
食苦后带少甘,苦瓜食落唔会好干身
一年四季都有,本身沙锥鱼啖啖肉而且冇鱼腥味,口感非常之好
用左新鲜紫菜,蛋香而且滑
唔需要加任何酱料就咁食已经好满足
因为佢嘅紫海胆放入口超鲜甜,一放入口已经被海胆溶化我的心,邪恶但系钟意海胆嘅真系冇办法抗拒
师傅会先将毛蟹放喺我哋眼前望住佢郁,我怀疑佢地等我哋唔忍心食佢🫢🫢
加埋三文鱼子,柚子皮,感觉酸酸哋
平日嘅天妇罗番薯都比较油,但佢呢个番薯出奇地唔油仲食到里面软绵绵嘅感觉,甜甜地食完唔会好油腻
可选丼饭或者茶渍饭,两个人紧系一人一半试晒佢
同朋友都表示比较钟意茶渍饭,食落去冇咁干身,出奇地浸腍咗嘅天妇罗反而食得到佢嘅虾好爽口
Omakase 最后梗系要有个甜品做结尾,呢个雪糕一球两款味道,黑糖味同绿茶啱啱好两者互补不足,黑糖嘅甜味令绿茶嘅苦涩味遮盖咗,但又唔会冇咗原本两只既味道,令个雪糕不甜不苦,好满足