1K
❀ 宴 尖沙咀 #尖沙咀 ❀❗香港罕见冲绳居酒屋 正宗菜式日本人都撑❗——————————————————平时比较少去居酒屋,但难得朋友想试,就决定拣间有特色啲嘅居酒屋🇯🇵呢间系香港较为罕见嘅冲绳居酒屋,主打正宗冲绳家常料理,有好多特色从未听过嘅冲绳食材🤩已经有10多年历史,当日仲见居酒屋内有好多日本人,仲见到明星欣宜添,名气应该真系几大。.位于金马伦道大厦内,成间餐厅都几大,而且某部份位置仲系榻榻米,富有日本色彩!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 前菜 $20 (3/5)一嚟到会按照日式传统,先送上一兜小前菜,当日系墨鱼豆腐🦑不过就每人先要收$20。.☞ 水云醋物 $50 (4/5)好特别!有少少似海带丝,配上透明但系黏黏酸酸嘅酱汁,好好味得来又清新。听讲原来仲系非常健康,又低卡路里,对肠道消化好好💖!.☞ 长芋八爪鱼拌梅肉 $78 (3.5/5)呢个相对普通少少,成兜就系切丝嘅长芋同埋八爪鱼,一爽口一弹牙,不过就比较清淡,同埋细份。.☞ 自家制花生豆腐 $58 (4.2/5)第一次尝试花生豆腐,可能系我孤陋寡闻,但当中口感真系非常新奇🤩!外貌有啲似burrata,但系口感烟韧得来又唔系麻薯𠮶种,系
❀ 宴 尖沙咀 #尖沙咀 ❀
❗香港罕见冲绳居酒屋 正宗菜式日本人都撑❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 前菜 $20 (3/5)
前菜

☞ 水云醋物 $50 (4/5)
听讲原来仲系非常健康,又低卡路里,对肠道消化好好💖!
水云醋物

☞ 长芋八爪鱼拌梅肉 $78 (3.5/5)
长芋八爪鱼拌梅肉

☞ 自家制花生豆腐 $58 (4.2/5)
外貌有啲似burrata,但系口感烟韧得来又唔系麻薯𠮶种,系有种喺你个口度游走嘅感觉,非常顺滑!
而且制作花生豆腐仲需要好长时间同精心,觉得值得一试🤙🏻!
自家制花生豆腐

☞ 冲绳 AGU 猪肉饺子 $78 (3.6/5)
一共有六只,AGU 猪肉系冲绳的知名猪肉品牌,一咬开完全系爆汁💦!
不过可能因为我哋摆放咗一阵,所以仲未算好香脆,同大阪王将有少少类似。
冲绳 AGU 猪肉饺子

☞ 松叶蟹味增甲罗烧 $88 (4.2/5)
另一道印象深刻嘅菜式!
非常香口嘅蟹膏配上一粒鹌鹑蛋黄,捞埋一齐食更加顺滑。
店员建议攞起一pat配埋隔离嘅青瓜一齐食,两种截然不同嘅口感味道混合一齐几好食😚!
松叶蟹味增甲罗烧

☞ 家庭料理!苦瓜炒猪肉 $98 (4.1/5)
一向唔食苦瓜嘅我居然爱上呢一道菜🥰!
原来呢个系一个非常传统嘅冲绳煮法,自己初次尝试。
佢哋嘅苦瓜系有种甘甜,唔会觉得苦涩,加埋鸡蛋猪肉一齐炒,简简单单但系有种家庭温馨菜式嘅感觉。
家庭料理!苦瓜炒猪肉

☞ 特制墨鱼汁炒面 $82 (3.9/5)
用上扁身嘅面条,有少少似伊面嘅口感。
面条本身已经加上墨汁,而非后来再用墨汁捞,另外仲有数嚿弹牙嘅墨鱼🦑。
自己觉得墨鱼汁嘅味道就唔算好强,反而有种中式镬气炒面嘅味道,因为自己本身唔算特别钟意中式炒面,所以就觉得相对普通。
但如果你平时都钟意炒面嘅话,都可以一试呢种冲绳风炒面!
特制墨鱼汁炒面

☞ 冲绳风熏猪手拌酸汁 $98 (4.2/5)
原来猪手系冲绳都系非常受欢迎,难怪处理得咁好😍😍😍!
外皮劲有胶质,带点嚼劲,然后慢慢喺口腔溶化。
好钟意佢用咗甜甜地嘅酱汁,同平时中式或者德国猪手味都唔同,好好食,与冲绳泡盛酒一齐好夹😚。
☞ 冲绳泡盛 琉球王朝 (杯) $65 (3.5/5)
难得嚟到居酒屋,一系唔饮酒嘅我哋都想试吓呢杯冲绳泡盛古酒。
果然非常口感香醇,浓度都几高,我哋就有啲不胜负荷,但如果你平时都钟意饮烈酒嘅话,应该会适合🤣。
☞ 烧酎梳打 (冲绳四季桔) $55 (3.5/5)
酸酸甜甜嘅梳打,味道正常。
不过特别地用上冲绳香柠,比起一般嘅柠檬有含有更丰富的营养素🤙🏻。

——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 4.1/5
✨性价比: 3.5/5
✨再访兴趣: 3.5/5
💞整体来讲
餐厅具多年历史,系香港难得一见嘅冲绳居酒屋,当中有好多冲绳特色嘅食材元素,而且某啲菜式都几出色,可以一战😆另外归为日式餐厅,服务果然好好,侍应非常有礼貌,而且仲有榻榻米坐,四周亦好多日本人,都算系难得喺疫情期间有少少旅行感觉。

水云醋物
自家制花生豆腐