🎈 建议场合:#畅谈食饭 #普通拍拖 #特别日子 #港女打卡👤 建议人数:2人(最多可容纳10人台)💸 人均消费:$400-800【1个人食咗啲咩?】- 蝉时雨 16品 (刺身4款、和食、寿司6贯、云丹、卷物)⭐⭐⭐⭐⭐「香港边到揾咁高CP值嘅Omakase?」有日岩岩完成一个大project~ 打算奖励下自己食餐好嘅,点知误打误撞俾我揾到间隐世超抵食omakase🥺 真系太幸福了!你知香港闲闲地一个好食有质素嘅omakase闲闲地肯定过钱,但尼到竟然$700唔洗就已经食到超高质食材同份量,睇下d相就明我讲咩🙈 尼到d野食系食到食材最原本嘅味道,用调味料为点缀,将味道升华,佢地唔会好浮夸,朴实但华丽。仲有佢地环境卫生干净,有得放袋。服务好好,隔离台庆生,仲额外送雪糕俾佢地,同埋有熊bearbear生日牌,好开心~ 如果庆生黎尼到都系一个好好嘅选择,100分推荐!🤤茶碗蒸蛋唔系讲笑,第一道菜已经惊艳到我,从来未食过咁足料嘅茶碗蒸,真系⁠啖啖都系有蟹肉有鱼肉,但系蛋依然系好滑,又唔会好似之前食过个d为左追求滑而变得好水、碎晒,而系保留到蒸蛋应有嘅口感。蒸蛋里面加左高汤,味道非常⁠鲜甜,咸味
👤 建议人数:2人(最多可容纳10人台)
💸 人均消费:$400-800

【1个人食咗啲咩?】

⭐⭐⭐⭐⭐「香港边到揾咁高CP值嘅Omakase?」

🤤茶碗蒸蛋

唔系讲笑,第一道菜已经惊艳到我,从来未食过咁足料嘅茶碗蒸,真系⁠啖啖都系有蟹肉有鱼肉,但系蛋依然系好滑,又唔会好似之前食过个d为左追求滑而变得好水、碎晒,而系保留到蒸蛋应有嘅口感。蒸蛋里面加左高汤,味道非常⁠鲜甜,咸味适中,作为第一道菜真系好暖胃、令人觉得舒服。

🤤兵库县生蚝

尼只生蚝劲啦,师傅话佢叫⁠梦追星,系生蚝界嘅铜奖当选,咪见佢细细粒咁,原来个壳好深,旧肉好大旧,一夹就成旧肉摆入口好满足,食落肉质爽得黎有少少creamy,带有海水同埋好鲜甜嘅蚝味,完全唔腥。

🤤海胆炸天妇罗带子

未食过尼个组合,新奇又好味,口感好丰富,紫菜同天妇罗带子脆脆地配上浓郁海胆顺滑、入口即溶嘅口感真系好正。虽然⁠带子系炸嘅,但系佢劲juicy唔会干,个炸衣皮仲要超级薄脆、香口,话佢系我食过最好食嘅炸衣都不足为奇。睇得出师傅唔系单纯追求食材新鲜咁简单,而系一d到微细嘅功夫,就好似炸衣咁都落足心机。

🤤西澳龙虾

虾头膏嘅味道好浓郁,加上⁠三文鱼籽作为天然调味料,粒粒饱满爆汁,用咸味带出龙虾肉嘅鲜。而个⁠龙虾刺身就爽口少筋,味道好甜!佢嘅三文鱼籽用酱油腌,唔系盐,所以唔似平时食个d咁,唔会死咸。

🤤右口鱼刺身

刺身包住烧香左嘅右口鱼边,一摆入口油香,仲有葱花同柚子酱balance番d味道,唔会话好油腻,刺身本身为道菜加番d口感,唔会有鱼腥味同筋。

🤤紫苏叶鳗鱼天妇罗

本身已经有盐,唔洗点酱~ 炸玩鱼肉依然好嫩,唔会干身,重点系无鱼骨!里面包左⁠紫苏叶去腥,⁠炸衣薄,松脆(平时唔钟意食炸野,刮口腔,但尼个唔会,望落干身,食落唔会好油腻)

🤤刺身 (全部唔洗点酱油,因为鱼味够晒新鲜同埋市府已经帮你调好味)

- 赤贝:新鲜爽脆!饭暖暖地,一口过、唔会好多饭,可以留多d位食其他野。
- 酸橙𫚕鱼:师傅话你条鱼食橙大🍊 就算条鱼唔肥,食落都无筋、肉质滑身,味道意外地清爽、有少少橙香味。
- 濑尿虾:熟嘅但涷食,肉身唔老,仲好嫩,大大旧肉,完全唔手软。
- 雪花拖罗:油花平均,入口即化!wasabi balance番唔会过份油腻,调味刚刚好~
- 黑陆鱼:烧左鱼皮,超级香!一入门口就闻到隔离台食嘅味道。食落都有灸烧味!
- 酱油渍吞拿鱼背:十字切,酱油入味,唔会太咸,味道岩岩好!吞拿鱼味浓,鱼肉好嫩,完全无筋,大满足~

食左咁多已经好饱,师傅仲好贴心咁问我到最后两个手卷,要吾要少d饭,如果到时觉得唔够可以再加番。

🤤北海道海胆

超级creamy,鲜甜又唔醒!啖啖大满足🥺❤️好好味,份量多到⁠分三次食,一摆入口都系爆晒出黎!自己睇相啦,份量真系唔手软,我见到都相信唔到。

🤤京葱吞拿鱼蓉手卷

萝卜干配天妇罗碎同埋京葱吞拿鱼蓉, 口感丰富,萝卜爽脆再加上天妇罗碎松脆,系双重享受。食到最后都有鱼肉,唔会得第一啖系馅,之后得饭。

🤤四重奏面豉汤

由武田、赤、白同西京面豉整成嘅面豉汤配上幼身嘅香紫菜味道好有层次、香甜、带有少少微酸balance番个味道,同一般面豉汤根本无得比。

🤤最后嘅鸡蛋布甸、红豆雪糕

📍 榊原
天后电气道54号亨环‧天后16楼 (港铁天后站 A2 出口, 步行约2分钟)