2024-09-23
「每日都系打边炉时间‼️」呢间火锅店格局有啲似私房菜,装修同环境都几舒服,好适合一班朋友聚会,食物方面都几多元化:🔥煲冬瓜瑶柱美腿汤 $98最重要饮啖汤先,入面真系有粒粒金华火腿、好大旧嘅冬瓜、瑶柱同埋冬菇,味道都几浓郁,饮落去有啖啖咸火腿香气,个汤底唔会太咸,配搭唔同食材都唔会抢咗个味道,一边打边炉仲可以饮到个汤!🐃手切顶级霜降肥牛 $248呢只「霜降」手切肥牛有明显大理石花纹,油脂比例不太高,胜在薄切牛肉味香浓,入口感觉鲜嫩,渌几秒就可以感受到香牛味!🦀蟹肉云吞 $78云吞皮厚重而好滑溜,馅料丰富,入面真系有粒粒蟹肉混合其他肉类,咸鲜香味并重,仲感受到有少少油脂分布口腔内,几好食!🦑🦐🐃三宝丸 $92一次过食晒我最钟意嘅三款丸:🦐手打虾丸同🦑墨鱼丸用料都好足,充满虾肉同墨鱼粒粒,入口弹牙浓郁!🐃🩷手打牛丸: 一咬入口已经感受到好Juicy,口感亦都丰富,牛肉丸质地唔会太实,又有少少筋位带出烟靭咬口,味道亦好香浓,有口感之余亦都真材实料。‼️重点 🐷橡果猪 $148全晚最好食,推荐!猪肉除咗脂肪分布均匀,仲有好股特别嘅味道(奶油香?),仲带少少甜感,可能因为只猪食橡果?!质地方面奶油般柔
🔥煲冬瓜瑶柱美腿汤 $98
🐃手切顶级霜降肥牛 $248
🦀蟹肉云吞 $78
🦑🦐🐃三宝丸 $92
一次过食晒我最钟意嘅三款丸:
‼️重点
🐷橡果猪 $148
全晚最好食,推荐!
猪肉除咗脂肪分布均匀,仲有好股特别嘅味道(奶油香?),仲带少少甜感,可能因为只猪食橡果?!质地方面奶油般柔软,比平时嘅猪肉更嫩滑,猪肉即使熟到全熟亦不会太硬,口感方面层次亦都较丰富,好食到想再encore!
🥬皇帝菜 $40
营养价值超高,菜叶都保持翠绿,并不算太苦,即使我本身好怕茼蒿味道,亦都可以入口!
🥥椰子水 $15
味道唔会太甜,清热又解渴,打边炉必嗌!
✨呢间火锅店走高档优质路线,以上食材全部都优质,🐷橡果猪最好食,虽然价钱比较高少少,不过一班朋友ꜱʜᴀʀᴇ都唔贵!(*´∀`)~♥