2017-08-24
喺铜锣湾区要揾饭食真系唔容易,特别系平日,又多上班族,又多游客。周二同个朋友去到皇室堡,试左呢间餐厅,佢地下午时间都好多人帮衬,我地都等左一阵,刚好有人埋单先有位。餐厅位置都几多,装潢冇乜特别,用上木枱木櫈,感觉都几舒适。只系黄金地段,座位间位置较狭窄,分布都几密麻。餐桌面积较小,一人一个套餐,都系仅仅放得落。午市供应套餐,包括沙律、主食、甜品、咖啡/茶,定价$62-78,共16款,有喇沙、汤粉、捞檬、粉丝、饭等,选择多元,加钱可配其他特饮。呢间系马来喇沙、海南鸡饭专门店,眼见都有唔少人食呢云款套餐,只系我同朋友就一人点左碗粉试试,喇沙、海南鸡就留待下次啦。泰式生牛肉汤河粉 $62一set套餐连沙律、甜品、芽菜、椒丝以木托盘上枱,都几精致。河粉嘅份量颇多,牛肉有几大片,可惜略韧椒丝冇乜辣味,汤底唔会太咸或者太油腻,起码食完都唔会好口渴沙律系柚子加一枚大虾,食落都几爽口。甜品嘅朱古力蛋糕有少少格格不入,而且都系普通来货质素。炭烧猪颈肉捞檬粉 $62猪颈肉份量多,大概有8-9片,唔会好肥腻,而且外皮烧得几脆口。檬粉都好大碗,有花生作配料,朋友笑言,食完都唔洗食晚饭。无骨酸辣凤爪沙律 $68
泰式生牛肉汤河粉 $62
炭烧猪颈肉捞檬粉 $62
无骨酸辣凤爪沙律 $68
单点一份凤爪,份量适中,唔会话得好少凤爪,食落酸辣度中挺,都几开胃。
芒果糯米饭 $32
冇记错系午市加32蚊可配一份芒果糯米饭,见价钱唔贵,我地都试下啦。糯米饭烟韧软糯,芒果香甜,味道唔错
杞子红枣茶、香茅姜蜜 (套餐加$8)
碰巧我地两个都喉咙不适,所以拣左比较暖喉嘅热饮。
整体而言,餐厅环境同食物都唔错啦,服务方面最初觉得一般,可能客人多啦,上菜店员亦忙中有出错。唯独有一位男店员态度很好,首先主动帮我地收拾 (因为张枱根本唔够大嘛),又留意到我地食完主食,安排上芒果糯米饭,离开时亦有向我地道别,补回不少分数。
餐牌: