2018-08-21
我同妈黎呢度食下午茶已经系第二次啦,只有平日先至有下午茶套餐,唔驶谂食乜好,又够晒抵食。我就拣左椰香咖央多士配马来西亚热拉茶 $26,加$15有埋槟城福建虾油面。妈话午餐仲好饱,只食椰香咖央多士配槟城热白咖啡。我话加多 $15 可以有多一个面食,而且平时都好少机会食马菜。上次黎妈食佢食槟城福建虾油面同槟城白咖喱面都话好辣,食唔到辣野。结果佢话点左招牌老鼠粉。槟城福建虾油面: 呢只面都算辣,且汤底算几油,辣味盖过虾味,加埋油面,更觉油腻。除虾外,仲有半只蛋、肉片同少许通菜,混埋汤底都几入味,但真系辣左少少。招牌老鼠粉: 老鼠粉其实似系银针粉,加上腌左嘅肉碎、葱花同青瓜丝,完全唔辣。肉碎腌入味,唔会太咸,落左葱花同青瓜丝,成个粉唔会咁 dry ,似台式鲁肉碎咁,且令到成个粉更香口。我妈话食落似佢细个时食嘅狗仔粉。椰香咖央多士: 呢只多士我觉得系必食,第二次食都好好味,多士烘完好香口,好脆。椰香咖央嘅椰香味好香浓,唯咖央真系几甜。另真算几细心,一份多士切成四份,细细件容易入口。槟城热白咖啡: 香浓白咖啡味,可惜太甜,最好自己落糖。马来西亚热拉茶: 香浓茶味,同港式奶茶唔同,冇苦涩味,可惜太
槟城热白咖啡: 香浓白咖啡味,可惜太甜,最好自己落糖。
马来西亚热拉茶: 香浓茶味,同港式奶茶唔同,冇苦涩味,可惜太甜,都系自己落糖最好。
有时间,值得再 encore。