2017-10-07
难得平日放假,趁少人同男朋友去左大埔踩单车,晚夜番大埔揾食,听朋友讲,广福道附近都几野食,有d本土既小店餐厅,而今晚拣左呢间Route 83试下。系门口经过见到d dinner set都几抵食,对比前一晚系元朗见到既西餐,平大约3成,虽然唔知味道点,但见咁抵就入去试下。入到d位唔算最阔落,但都唔会逼,waiter好快比左meun我地睇,都几多选择,饮唔meun仲整得好靓好吸引。我地每一叫左一个set,本身都几想试德国猪手,因为见到隔离点超大份好香脆咁,但男朋友唔太钟意食猪,所以我地最后点左一份10安士肉眼扒配芝士烟肉焗薯、一份巴里烤鸡焗薯、同一个白酒炒青口小食。每个Set Dinner都配沙律或者汤,同饮品,special drink 都系加$8-$15蚊,仲有手工啤酒可以order!男朋友话想食d开胃前菜,所以我地一个叫左汤一个叫左沙律。沙律系迷你凯萨沙律,好开胃,虽然细细碗,但好足料。 而个汤系我最爱既蘑菇忌廉汤,用新鲜蘑菇打碎加忌廉,食到粒粒蘑菇口感,劲香浓同creamy,一定要试!之后到小食白酒炒青口,呢道菜不过不失,都几多青口,可能白酒蒸发左,唔会有酒味,揸车都食得。之后到重
之后到重点啦,期待既10oz肉眼扒配芝士烟肉焗薯,牛扒我地叫左7成熟,因为唔钟意太生,但话7成就7成,唔会太熟,very juicy同好有牛味,早知叫12oz!个焗薯都好好味,同芝士烟肉好match!
因为都几大份,所以已经饱饱地,但仲有一个烤鸡Set,呢款鸡唔系平时既烤香脆鸡,系用巴里酱焗,唔会焗好干身,相反焗得好滑,而且个汁好惹味!
我仲点左杯热润茶,呢款茶可以拣唔同配料,我拣左柚子同芦荟,除左配料餐厅仲用左蜂蜜冲调咁,真系好润。因为男朋友唔饮甜野,所以encore 叫多左一杯比自己!
估唔到大埔小店都可以食到咁满足既一餐,下次想食西餐又系附近一定会再黎啊!