2011-12-15
又有同事要离开我地喇,今晚用烧炭黎庆祝安东尼脱苦海 ﹗Farewell 感人饭局,哈哈。走进湿淋淋既横行,转个弯就到左鸿福,一阵浓烈既 up 味、霉味,加埋墙上布满污渍,场面都几惊吓。上次烧失左既碳炉返左黎喇,大家都只系为左佢而黎 ﹗上次全部比 1 分,今次好采有几款新鲜海鲜撑吓场啫 ﹗咸猪骨冬瓜豆腐汤底,尊登拣啲特别既汤底,无咁闷麻。依个底无咩味,当清汤黎打啰。游水活花竹虾,全餐最好食 ﹗好生猛 ﹗有五六吋咁长,大大只、啖啖肉。质地爽弹,鲜味十足,仲带有碳烧香味,好正呀 ﹗扇贝,淡茂茂又难烧,麻麻地。本地手切肥牛,平价货,又干又鞋,算罢啦。美国桶蚝,正呀 ﹗一打开即成全场焦点,每人限食一只架乍 ﹗但要攞去洗一洗先,卫生啲好。每罐得五只乍 ﹗白白滑滑,烚一烚,香甜味美,又嫩又充满水份,好味道 ﹗鱼扣,烧又得、烚又得,同样爽口鲜味。指天椒要收钱架,细细碟太少啰。黑牛栢叶,未食过鞋烚烚既黑栢叶,又贵又唔爽又无味,放弃 ﹗宁愿食一般白栢叶好过。金菇同蜂巢豆腐大路无特别,唔难食啰。活象拔蚌刺生,即叫即㓥,爽甜超新鲜,够爽脆,满意。鸡肾,爽口无难度啦。鳝碌,肥美欠奉,瘦左啲啲啰,再大条啲就更好。
活象拔蚌刺生,即叫即㓥,爽甜超新鲜,够爽脆,满意。
鸡肾,爽口无难度啦。
鳝碌,肥美欠奉,瘦左啲啲啰,再大条啲就更好。烧最惹味,外脆内嫰,好香口,好味道。
桂花蚌,发嗅桂花蚌,烚完一放落口即刻吐都吐唔切,又嗅仲那脷那喉,咩黎架?还好老板都帮我地取消,起初老板仲用怀疑既口敏话无理由架㖞、系咁既味架㖞、正常架㖞。睇张相都见有啲唔妥啦。
鲜活鲍鱼仔,好活跃周身郁 ﹗只只生生猛猛,郁身郁势,好似急不及待跳入火海咁啰。味道真系非常鲜甜、肉质爽弹,太美味喇 ﹗鲍鱼仔表演火上舞,精采 ﹗好鬼得意。新鲜靓海鲜真系唔洗点调味,用最简单既煮法就最最最好味 ﹗
牛柳粒,好很靭又鞋既牛柳粒,算罢啦 ﹗
连壳生蚝,即叫即开,够新鲜,不过佢地太瘦喇,好似营养不良咁。壳厚肉薄,壳厚劲难熟、好难烧 ﹗蚝肉薄衣衣,都试唔到咩味道、咩质地。
鸡软骨,好脆口,无咩特别。鱼春,唔知系咩鱼既鱼春呢?越烚越硬,又无味,好难食。我食开啲门鳝春系越烚越香滑软棉架㖞。依度啲烧就几好味,但一定要捞秘制酱先得,唔系就无味道。
皇帝菜,少食少食,免强食到,顶唔住佢阵青味。西洋菜,新鲜爽甜,当灶靓菜。