大围交通方便,食店林立,的确系一个揾食嘅好去处。但系每一间餐厅都各有卖点,要突围而出真系唔容易。早几日我就去咗大围嘅「刘兴记」,睇下佢点解可以成为区内新兴起嘅人气小店。帮衬得人气小店,一定要有排队嘅心理准备,但系其实较啱时间,都未必需要排队嘅。我今次帮衬嘅时间系晏昼大约四点钟,虽然舖头入面已经有唔少食客,但系好好彩竟然仲有个二人位。一坐低之后,我第一件事竟然唔系睇餐牌,而系畀餐厅入面嘅告示吸引咗。「亲爱的顾客们生煎包无爆汁,可免费更换」哗,咁有信心得唔得架?之后我哋就叫咗一个套餐:「皇牌2 - 麻酱手撕鸡丝粉皮 + 生煎包2只 配豆浆」单点:「蟹黄生煎包」2只、「招牌担担面」、「秘制上海炸排骨」同埋一罐可乐。好快嘢食就上枱,我第一时间检查吓啲生煎包有冇爆汁,结果啲汁系冲出嚟,啲汁嘅份量甚至一度令我非常怀疑一个生煎包最多究竟可以装几多嘅汁,总之,试过就会知道,要唔漏汁食呢一个生煎包,成只鲸吞可能系其中一个可行嘅选项。两款生煎包都好高质,普通版肉味较重,蟹黄版香气浓郁,各有各出色之处。麻酱手撕鸡丝粉皮麻酱同粉皮比例调配得好,鸡丝同瓜丝份量足够。担担面汤底香浓可口,面身软硬适中,配合香脆嘅秘
大围交通方便,食店林立,
的确系一个揾食嘅好去处。
但系每一间餐厅都各有卖点,
要突围而出真系唔容易。
早几日我就去咗大围嘅「刘兴记」,
睇下佢点解可以成为区内新兴起嘅人气小店。

帮衬得人气小店,
一定要有排队嘅心理准备,
但系其实较啱时间,
都未必需要排队嘅。

我今次帮衬嘅时间系晏昼大约四点钟,
虽然舖头入面已经有唔少食客,但系好好彩竟然仲有个二人位。
一坐低之后,
我第一件事竟然唔系睇餐牌,
而系畀餐厅入面嘅告示吸引咗。

「亲爱的顾客们
生煎包无爆汁,可免费更换」

哗,咁有信心得唔得架?

之后我哋就叫咗一个套餐:
「皇牌2 - 麻酱手撕鸡丝粉皮 + 生煎包2只 配豆浆」

好快嘢食就上枱,
我第一时间检查吓啲生煎包有冇爆汁,
结果啲汁系冲出嚟,
总之,试过就会知道,
要唔漏汁食呢一个生煎包,
成只鲸吞可能系其中一个可行嘅选项。

两款生煎包都好高质,
普通版肉味较重,
蟹黄版香气浓郁,
各有各出色之处。

麻酱手撕鸡丝粉皮
麻酱同粉皮比例调配得好,
鸡丝同瓜丝份量足够。

担担面汤底香浓可口,
面身软硬适中,
配合香脆嘅秘制炸排骨,
简单好味到过哂火。

食完之后,
已经期待下次再帮衬喇。

生煎包2只

蟹黄生煎包