2021-07-03 880 浏览
前几日趁住放假,同男友去咗食海鲜蒸锅,去咗一直都想食好耐又几出名下嘅小渔港食,虽然我系第一次食呢间,但已经非常impressive,因为佢嘅海鲜真系好出色,唔出post推介都唔得!😌食蒸锅前我哋加咗个日本蕃薯仔天妇罗,唔记得咗加几钱,但份量好多下,第一次食炸嘅蕃薯仔,加埋沙律酱,估唔到又几好食!不过食两三粒已经够,要留肚装更重要嘅嘢🤪🔸 是日厨师精选套餐 $298/位 推❗️我哋每人拣咗个厨师精选套餐,餐厅会根据时令嘅海鲜嚟作配搭。蒸海鲜前,估唔到仲有刺身拼盘食😝 佢嘅刺身一啲都唔马虎,有三文鱼、油甘鱼、北寄贝、帆立贝同牡丹虾,每样都超新鲜,鱼身切到好厚,最钟意系佢嘅牡丹虾,鲜甜爽口,仲有少少虾膏添😋跟住就到主角——蒸海鲜啦!第一轮食嘅嘢已经好丰富🤩 马友蒸完依旧好滑,完全唔需要加任何调味料,就咁食已经好鲜味!粉丝蒸元贝都不得了,个元贝超大只,占咗成个壳嘅一半以上,如果再嫩少少就perfect! 粉丝铺到劲满,加上面头嘅蒜蓉,一流嘅配搭😍 而个鲍鱼都好大只下,污糟野已经清洁好哂,食落啖啖肉,好爽口弹牙,不过略嫌清蒸唔太够味,点上酱汁食会更好🧐跟住就到期待已久嘅龙虾上场😚 龙虾都算大只多

蕃薯天妇罗

🔸 是日厨师精选套餐 $298/位 推❗️

刺身拼盘

鲍鱼、马友、蒜蓉粉丝蒸元贝

蒜蓉蒸龙虾

跟住就到期待已久嘅龙虾上场😚 龙虾都算大只多肉,面头铺咗满满嘅蒜蓉,好正😋 龙虾肉够哂弹牙,啲肉唔会食落好霉,就咁捞啲蒜蓉食已经好好味!加上份量都几多,只钳够大只,都算几多肉食,满足😆

海虾
之后又系虾,不过今次系海虾!虾身够大只,每人三只,份量都唔少!虾肉食得出好新鲜,蒸得啱啱好,唔会过老,同样都系爽口弹牙,不过当然系龙虾肉好食啲啦😚

贝壳三宝
而贝壳三宝包括有钻石蚬、大蚬同蚝☺️ 两只蚬都超级鲜甜,而且都好大只下,份量够多,绝对唔马虎👀 而蚝肉好饱满,有咸咸哋嘅海水味,鲜味十足👍🏻

安格斯牛肉
除咗海鲜之外,估唔到仲有安格斯牛肉食🤩 食落牛味几重,蒸完一啲都唔韧,唔会过老,仲系好滑下,食嘅时候口腔充满咗油脂,无谂过蒸嘅牛肉都咁好味😋

虫草花蒸鸡乌冬
最后呢个菜式真系好惊喜😍 虫草花蒸鸡平时食得多,估唔到捞埋乌冬一齐食系咁夹架!乌冬索哂啲鸡汁,好入味,就算食到劲饱都想继续食🤤
另外,佢仲有其他配菜一齐蒸,全部都蒸到好腍好入味,但最后实在太饱,同埋要留返少少位食满心期待嘅排骨粥🤣

瑶柱排骨粥
我哋特意加咗呢个瑶柱排骨粥😌 个粥吸收晒咁多海鲜嘅精华,再加埋煲粥一流嘅瑶柱,好鲜味☺️ 啲排骨又煲到好腍,好好食呀!最后我哋都食唔晒,要打包走🤭

甜品
总括而言,️呢间海鲜蒸锅真系超高CP值,价钱中高,但食嘅海鲜绝对物超所值,真系好新鲜好满足🤤,而且佢哋嘅店员服务好好,会主动帮手夹埋比我哋食,呢间海鲜蒸真系非常推荐👍🏻😎
蕃薯天妇罗
刺身拼盘