2021-05-25
📍高度推荐嘅西班牙菜‼️ • 必试墨鱼汁paella🦑 -- Pica Pica🥂🇪🇸·#pigfoodiexhk_上环#pigfoodiexhk_西班牙菜======================一直都见唔少人推介呢到嘅tapas, paella 同芝士蛋糕🤩于是上个月就嚟咗呢到同@breadismyboyfrd庆祝生日😚因为食物实在太impressive嘅关系,所以上星期男朋友生日又带佢嚟咗呢到食饭🤣所以呢个post系集合咗两餐食过嘅嘢 😋------------------------------⭐️Large Size Black Paella Rice $195 (9.5/10)Large size嘅份量适合2-3 人share食~想讲呢个饭真系超级正‼️🔥我哋一路食都不禁喺咁惊叹😂墨鱼汁饭食落海鲜味超浓郁!!!🤩🤩🤩捞埋面头嘅蛋黄酱令整体口感更湿润~饭粒软硬度适中,颇烟韧!另外个炒猪腩肉超好食😋好有咸香又够腍身😍必试呀❣️❣️------------------------------⭐️Large Size Pica Pica paella Surf & Turf $185 (7.
#pigfoodiexhk_上环
#pigfoodiexhk_西班牙菜
======================
⭐️Large Size Pica Pica paella Surf & Turf $185 (7.8/10)
相比之下呢个嘅海鲜味就无咁劲,而且因为无蛋黄酱嘅关系,所以会比较干身🙈🙈面头有好多蚬肉,食落都算鲜甜~但整体而言个人觉得墨鱼饭较出色!😋
⭐️Small size Fideua from Gandia with cuttlefish & “All-i-oil” $85 (8.6/10)
第一次食西班牙炒面,食之前记住要将面头嘅番茄酱、蛋黄酱同啲面拌匀吖😆spanish fideua特别在面条比较短同碎身,用匙羹毕嚟食都无问题🤣面条沾满晒酸酸甜甜嘅酱汁,好开胃!啖啖都好满足😆
⭐️Octopus Galician style on potato al caliu $130 (9.2/10)
呢个超高质必试‼️‼️😍八爪鱼煮得超腍,完全唔韧!味道好鲜😆底下嘅薯蓉绵密,调味亦好出色🤩
⭐️Braised carrilleras beef cheek with potato puree $165 (8.6/10)
卖相唔系好靓仔🤣但食落一啲都唔差!牛面肉煮得好腍,唔洗点用力咬就化开😋加埋红酒汁甜甜哋咁~若调味稍为浓多少少会更好!底下嘅薯蓉绵密细滑,仲有阵阵忌廉香😍
⭐️Spanish lazy omelette with morcilla & chorizo $90 (7.8/10)
呢个系西班牙蛋饼,食落蛋香唔算浓郁,反而中间嘅薯仔馅比较抢味😆面头仲有西班牙血肠同香肠,几有咸香😋惟整体比较油腻🙈
⭐️Spanish Cheesecake (9/10)
呢个系off menu item!!!🤫想食嘅话最好book位时reserve定吖❣️生日嘅话仲会有写碟咖!
Cheesecake流心非常香软,芝士味超级浓郁,咸香大爆发🤩🤩蛋糕面头仲有微微焦味~旁边红莓雪葩酸酸甜甜,感觉清新~
整体嚟讲每道菜都几有惊喜好impressed‼️🤩中意食spanish菜嘅朋友仔值得试下!😍
另外想庆祝生日都系个唔错嘅选择,寿星仲会收到餐厅嘅生日卡,真系好sweet!!😍
卖相:7.8/10
味道:8.8/10
性价比:7.5/10
回头度:7.9/10
店舖资料
名称:Pica Pica
地址:上环德辅道中317-321号启德商业大厦地下G-H号舖
前往方法:上环站B出口