餐厅: 皇室冰廳
资讯:

2020-03-26 25 浏览
夜晚工作完系长沙湾,见到皇室冰厅门口几光猛,又见到佢啲晚饭小炒都几平,就同老公入去试吓啦。地方虽然唔大但都光鲜干净,以冰室嚟讲都几多选择,中式小菜有10几款选择,想简单啲嘅是日晚餐都有6款,仲有焗饭、蕃茄汤底嘅面,我哋拣咗好耐先拣到😂😂我哋点咗招牌蜜椒薯仔炒牛肉同埋咸蛋蒸肉饼。我坐嘅位置都近厨房,听到火喉镬气冚冚声,好期待!结果完全无令我失望,非常好食!首先牛肉份量多,而且一点都唔轫,淋得嚟但唔会入口散晒,有口感又唔会有渣。酱汁略甜但唔会盖过牛肉香味,配上黑椒蜜汁好惹味,送饭一流!薯仔都系好值得介绍,我本身好讨厌食薯仔,但呢个𩠌上面的薯仔切到好似薯角咁,而且好似炸过咁,入口好香口,好似食紧快餐店的脆薯角。咸蛋蒸肉饼亦都水准一流,肉饼肥瘦适中,一上台已经好靓仔。肉同水嘅比例做得刚好,入口好juicy,调味适中唔会过咸,配埋咸蛋食好开胃,又系送饭之选!我自己入开厨房,都知要做出一碟好食嘅肉饼唔容易,生粉、水、肉、肥膏嘅比例一控制得唔好就会好难食,但皇室嘅肉饼真系好食,我会俾90分!例汤系青红萝卜猪骨汤,食得出真材实料无味精,虽然盐重手咗小小,但食完唔会有口渴感。饮品我哋点咗凉粉冰同柠檬茶,

招牌蜜椒薯仔炒牛肉

咸蛋蒸肉饼

是日中汤

凉粉冰
冻柠檬茶

饮品我哋点咗凉粉冰同柠檬茶,凉粉冰略嫌稀咗少少;柠檬茶唔错,有茶味唔会太涩,我叫小甜都做到。

埋单$135,有晒汤、饭、小菜、饮品,仲要好食!真系性价比超值!

2020-03-25
招牌蜜椒薯仔炒牛肉