2021-08-27 4001 浏览
其实我生日都过咗一段时间🎉,𠮶阵食咗唔少高质素餐厅,其中一间我认为值得动笔介绍一下嘅,就系位于铜锣湾百乐中心嘅「Chez Bistro」。百乐中心可算系一幢美食大楼,各国菜式你都可以喺呢度揾到😃,但可惜楼层面积唔大,未必每间餐厅都装修得好靓。不过Chez Bistro相反,佢竟然可以打造到一个富有空间感嘅环境,墙身油上粉色,挂上油画以及配上白色窗框,别具气派🖼。餐牌选项唔多,主打五道菜晚餐🍽,另外仲有啲小食可以额外选配。晚餐定价由$280至$420不等,分别源自于个主菜。喺上第一道菜之前,店员会为我哋送上面包🥖,佢拎住个篮出嚟夹俾我哋,好似有三款拣。前菜:法国烟鳝·红菜头酸忌廉沙律,本身听见鳝就不感兴趣,但佢嘅味道绝对系意想不到的!🐟烟鳝肉身白𠽌𠽌,有啲似茄子肉,食落散发住一种独有嘅烟熏咸香,令人回味无穷。底部嘅红菜头沙律同样几特别,酸酸甜甜好开胃,而且一粒一粒的,好有咬口。前菜:香煎法国自然放养鹅肝伴焦糖苹果砵酒汁,其实简单啲讲佢即系煎鹅肝,哈哈。呢件鹅肝就OK啦,好味嘅,但唔算特别出色,因为未完全达到入口即溶嘅效果,再者,🍷砵酒酱汁味道较重,有点遮盖咗鹅肝本身嘅香气。法国洋葱牛肉汤
法国烟鳝·红菜头酸忌廉沙律
香煎法国自然放养鹅肝伴焦糖苹果砵酒汁
法国洋葱牛肉汤
法国洋葱牛肉汤,洋葱汤好清甜啊,佢将啲洋葱煲到淋哂🧅,癖走咗浸辛辣味,剩返甜味。呢个汤冇拎去焗,亦冇芝士喺面,个质感无咁杰挞挞,饮落去反而更加舒服,唔油腻。
日本白桃雪葩
日本白桃雪葩,食完前菜、饮完汤,就系时候清清味蕾,准备迎接跟住落嚟嘅主菜。雪葩当甜品食就食得多,但作为间场就比较少见,🍑白桃味好香,甜甜哋,系口腔内易适应嘅味道。
慢煮香煎美国黑豚肉配龙蘘草汁
主菜:慢煮香煎美国黑豚肉配龙蘘草汁($360),我一向认为猪扒唔会好食得过牛扒,但今次竟然例外。🐷慢煮香煎黑豚采用猪鞍扒,厚度接近2 cm,食落满有咀嚼感,并以慢煮嘅方法烹调,全件都煎得好均匀,令肉质保持嫩滑。猪扒冇任何雪味,反而有一种平日食唔到嘅香气😋。
炭烧美国和牛肉眼扒配红酒汁
主菜:炭烧美国和牛肉眼扒配红酒汁($420),虽然呢件牛扒不及猪扒出众,但其实都整得好好食,厨师控制生熟度得宜。🥩肉眼扒外层带有炭烧嘅香味,而内里就能锁住肉汁,渗出牛香🐮。另外,配菜有一嚿烧蕃茄同一块自家制薯饼,后者好好味道,啱晒我呢个薯仔控。
焦糖日本鸡蛋牛乳布丁
甜品焦糖日本鸡蛋牛乳布丁,布丁造型同Emoji一样🍮,佢并冇花巧嘅伴碟,不过味道绝不马虎。布丁嘅鸡蛋味极香浓,配合埋云呢拿籽同焦糖食,甜度高咗啲,但真系令人欲罢不能。
芒果拿破仑
甜品芒果拿破仑,佢并冇列喺餐牌上面,佢嘅出现系由于法国密瓜冇货。拿破仑要整得好食,关键离不开个酥皮,而佢成功了👍。酥皮细脆,富有牛油香,并同中间嘅吉士酱同芒果肉好夹。
饮品方面,我哋叫咗冻柠茶热咖啡☕️,佢哋系全晚最普通嘅部份,但嚟到呢一刻我已经好满足。
总括嚟讲,呢顿五道菜晚餐好高水准🌟,定价唔平,但佢绝对对得住个价钱。套餐内容丰富,由前菜食到甜品,用餐过程好完整。再加上呢度气氛舒服,我相信会系一个庆祝约会嘅好地方。
法国烟鳝·红菜头酸忌廉沙律
法国洋葱牛肉汤