2018-01-07
今日黎美林邨探朋友,她说带我去冬菇亭食,我心谂应该食大排档之类?点知原来有间咁别致既日本料理店,十分惊喜!因为我最中意食日本野!好食唔好食都试过好多,而呢度既料理颇为高水准,竟然可以喺住宅区食到,而且价钱大众化,值得一赞!日本料理一定要叫刺身啦,我们选了几样:三文鱼腩、珍宝赤虾、带子。人数不多所以叫的份量不算多,但想不到摆盘咁华丽!影相一流呢。刺身真系超级新鲜。特别是赤虾,激大只!鲜甜到不得了~明太子鸡翼非常好食,金黄可口,肉质嫩滑,火喉刚刚好不算油腻,很推荐的小食之选!杂锦天妇罗是以小见大之作,几乎间间日本料理都会有,但好难整得好。呢度都好符合到我喜好,不会太厚粉浆,食材新鲜,又香又脆,虾肉爽口弹牙,good!饱肚就一定系食饭。蒲烧鳗鱼饭抵食,鳗鱼很厚又大块,吃得出用上了上乘食材,酱油惹味,好正呢。呢度虽然不算大,但座位寛敞,没有为求放多D枱而挤到密密的,每枱客人都可在舒适的空间下边享用美食边聊天,唔错唔错~